Tööõigus


Küsimus: Kas see on korrektne, kui tööle minnes on tööle asumise aja ja esimese palgapäeva vahe üle kuu aja?30.01.2018

Tere! Asusin tööle uues töökohas 22. jaanuaril. Leping on inglisekeelne (rahvusvaheline ettevõte) ja seal on kirjas “the salary shall be paid on a monthly basis latest until the last office day of each month for the previous month.”
Palgaseaduses on kirjas, et palka peab maksma vähemalt üks kord kuus. Enda lepingust saan sellest lausest aru, et ma saan esimese palga alles veebruari kuu viimasel tööpäeval ja seda ka jaanuaris nädal aega tehtud töö eest. Ja esimese täiskuu palga alles märtsi lõpus. Kas selline eelmainitud lause lepingust on korrektne või kas peaksin saama juba jaanuari kuu viimasel tööpäeval jaanuarikuu palga?
Lepingus oleva selle lause järgi oleks tööle asumise aja ja esimese palgapäeva vahe üle kuu aja.
Tänan ette!

Vastus: Anni Raigna, Tööinspektsiooni nõustamistalituse juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Tere!

Kõigepealt täpsustan, et palgaseadus on kehtetu. Palga maksmist reguleerib alates 2009. aasta juulist töölepingu seadus (TLS). TLS § 33 lg 1 kohaselt maksab tööandja töötajale töötasu üks kord kuus, kui tasu maksmiseks ei ole kokku lepitud lühemat tähtaega. Ennekõike on siin seadusandja pidanud silmas seda, et kahe palgapäeva vahele ei jääks rohkem kui üks kuu.

Pooled lepivad tööle asudes palgapäevas kokku. Praktikas võib ettevõttes palgapäevaks olla nii jooksva kuu lõpp kui ka näiteks järgneva kuu 5., 15.või viimane tööpäev. Palgapäev ei olene tööle asumise ajast vaid pooltevahelisest kokkuleppest, vastasel juhul saaksid kõik inimesed erinevatel kuupäevadel palka, aga ilmselgelt on see asutuse halduskoormuse mõttes ebamõistlik ja pole seaduse mõttega kooskõlas. Seega tööle asumisel võibki tekkida olukord, kus töötaja saab esimese palga tööle asumise hetkest pooleteise või lausa peaaegu kahe kuu pärast (nt asun tööle 1. veebruaril, aga ettevõtte palgapäev on järgmise kuu viimasel kuupäeval ehk 31. märtsil).

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).