Tööõigus


Küsimus: Kas tootmishoonesse sisenemisel läbi pääsla tohib turvatöötaja kasutada alkomeetrit joobeseisundi määramiseks?30.01.2018

Kas tootmishoonesse sisenemisel läbi pääsla tohib turvatöötaja kasutada alkomeetrit joobeseisundi määramiseks? Küsin seda sellepärast, et minu nõudmistele esitada selle töö tegemiseks vajalikke dokumente ja muid tõendeid nad ei esita vaid "jahuvad" mingitest kokkulepetest tööandja ja turvafirma vahel. Kas see on õiguspärane ja seaduslik.

Vastus: Anni Raigna, Tööinspektsiooni nõustamistalituse juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Tere!

Tööandjal on kohustus kõrvaldada töölt alkoholi-, narkootilises või toksilises joobes või psühhotroopse mõju all olev töötaja (töötervishoiu ja tööohutuse seadus § 13 lg 1 p 15). Selle nõude eesmärk on ohutu töökeskkonna tagamine. Ka töölepingu seaduse § 28 lg 2 p 6 kohaselt on töötervishoiu ja tööohutuse nõuetele vastavate töötingimuste tagamine üks tööandja põhikohustustest.

Seega tööandja peab tagama ja võtma kasutusele meetmed, mis tagavad ohutu töökeskkonna nii töötajale endale ja kaastöötajatele.

Kahjuks aga ei reguleeri ükski seadus reegleid selle kohta, kas ja kuidas tööandja saaks tuvastada töötaja joobes olekut. Seejuures peab tööandja arvestama, et töötaja joobeseisundi tuvastamine on isikuandmete kaitse vaates töötaja tervisega seotud andmete ehk delikaatsete isikuandmete töötlemine ning seda tohib teha vaid töötaja nõusolekul või seaduses sätestatud juhul. Seega antud juhul on tööandja näinud ette töökorralduse igal hommikul enne töö tegemist puhuda alkomeetrisse. Kui töötaja on sellega nõustunud, siis on tegu igati korrektse kokkuleppega. Alkomeetrisse puhumise kõrval ei pea olema politsei- või meditsiinitöötajat. Olenevalt töökorraldusest võib olla õigus töötajat puhuma panna ettevõtte turvatöötajal.

Asjakohane on veel Andmekaitse Inspektsiooni juhis, kuidas töödelda isikuandmeid töösuhetes. Delikaatsete isikuandmete kohta antava nõusoleku kohta saate lugeda lk 14-16. Joobes oleku ja nõusoleku andmise ja võtmise kohta saate lugeda lk 46-48. Link juhendile on leitav siit:
http://www.aki.ee/sites/www.aki.ee/files/elfinder/article_files/Isikuandmed%20t%C3%B6%C3%B6suhetes%20juhendmaterjal26%2005%202014_0.pdf

Lisaküsimuste korral soovitan pöörduda Andmekaitse Inspektsiooni poole e-kirja teel info@aki.ee või telefoni teel 6 274 144.