Tööõigus


Küsimus: Kas mul on õigus keelduda tööülesandeid täitmast kui tööpäeva lühendati, aga teised tegurid olid soovituslikud?30.01.2018

Tere!
Olen 20 nädalat rase ja töötan suurköögis kokana. Tööpäevad algavad hommikul kell 5.00-16.30. Olin jaanuaris puhkusel ja viisin selle aja sees tööandjale kergemale tööle üleviimise lehe. Seal on kirjas, et keelatud on öötöö. Soovituslikud pole: sundasendid, pidev seistes töötamine, monotoonne töö, kiire töötempo, töötamine üksinda, vibratsiooniga seadmed, müra, töötamine tõmbetuules ja kõrgel/madalal temp. ,üle 3kg kaaluvate asjade tõstmine. Ülemus ütles, et saab kergemale tööle. Täna tööle minnes avastasin, et reaalselt pole minu töökoormust vähendatud, graafikus on lihtsalt samad töötunnid jagatud kuu lõikes 8-tunnisteks tööpäevadeks. Kõige rohkem teeb muret raskuste tõstmine. Tööandja arvates peaksin ise vaatama, kes ja kuna mul tõsta aitab. Ma ei taha olla ka teistele koormaks. Raskeid asju tuleb päevas tõsta pidevalt. Keskmised raskused mida tõstma pean on 5-13 kg. Kas mul on õigus keelduda tööülesandeid täitmast kui tööpäeva lühendati, aga teised tegurid olid soovituslikud?

Vastus: Anni Raigna, Tööinspektsiooni nõustamistalituse juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Tere!

Töölepingu seaduse (TLS) § 18 võib rase ning rasedus- ja sünnituspuhkuse õigust omav töötaja nõuda terviseseisundile vastavat tööd juhul, kui ta ei suuda kokkulepitud tööülesandeid täita.

Tööandja peab terviseseisundile vastava töö andmisel juhinduma töötaja esitatud arsti või ämmaemanda tõendist. Tõendist nähtuvad terviseseisundi tõttu töötamise piirangud või keelud ning võimaluse korral ettepanekud terviseseisundile vastavate töötingimuste kohta. Terviseseisundile vastavat tööd on töötajal õigus nõuda juhul, kui ta ei suuda kokkulepitud tööülesandeid täita. Näiteks võib rase keelduda raskuste teisaldamisest või sundasendis töötamisest või nõuda sobivat tööaja korraldust (keelduda öötööst või töötamisest vahetustega).

TLS § 18 lg 2 kohaselt kui tööandjal ei ole võimalik töötajale anda tema terviseseisundile vastavat tööd, võib töötaja tööülesannete täitmisest ajutiselt keelduda. Sel juhul makstakse töötajale hüvitist haiguslehe alusel ravikindlustusseaduse § 54 sätestatud tingimustel ja korras, st kui inimene on töölt vabastatud kergema töö puudumise tõttu, maksab haigekassa inimesele haigushüvitist alates töövabastuse 2. päevast, 70% määras arvutatuna eelmise kalendriaasta ühe kalendripäeva keskmisest tulust.

Kui tööandjal on võimalik rasedale kergemat tööd pakkuda, tööpäeva lühendada või teda teatud tööülesannete täitmisest vabastada, mis toob kaasa töötaja töötasu vähenemise, hüvitatakse töötajale haiguslehe alusel töötasu langus Haigekassa poolt.

Kui leiate, et tööandja töötingimuste kergendamine pole terviseseisundit arvestades piisav, siis palun konsulteerige oma arstiga, kas oleks mõistlik keelud ja soovitused ümber hinnata. Vastasel juhul kui tööandja on kergema töö pakkumisel arsti keeldudega arvestanud (soovitused ei ole ilmtingimata kohustuslikud), siis pole töötajal põhjust tööst keelduda. Seega ennekõike konsulteerige oma arstiga, kirjeldage kergendatud töötingimusi ja väljendage oma muret tööülesannete osas, mille täitmine otseselt keelatud pole, kuid mida peaks vältima.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).