Tööõigus


Küsimus: Mida teha, kui tööandja on omavoliliselt lõpetanud töölepingu sisuliselt avalduse esitamise päeval, aga töötasin veel kuu?09.02.2018

Tere! Probleem selles, et andsin lahkumisavalduse tööandjale paberkandjal 02.jaanuar 2018 ja olin tööl 31. jaanuarini. Lõpparvet pole siiani saanud, telefonile ei vasta. Nüüd avastasin eesti.ee lehelt, et tööandja on minu töölepingu lõpetanud 01.01.2018. Sellepärast eirabki telefonikõnesid. Kas on mingi võimalus oma lõpparvet kätte saada või mingeid muid võimalusi.
Ette tänades

Vastus: Anni Raigna, Tööinspektsiooni nõustamistalituse juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Tere!

Töölepingu seaduse § 84 sätestab töölepingust tulenevate nõuete sissenõutavaks muutumise hetke, milleks on töölepingu lõppemine. Ehk lepingu lõppemise päeval on tööandjal kohustus maksta töötajale välja nn lõpparve (nt töötasu, hüvitis kasutamata jäänud puhkusepäevade eest jms).

Saan aru, et lisaks saamata jäänud lõpparvele on tööandja teinud ka töötamise registrisse valekande. Selgitan, et töötamise registrisse tuleb teha kanded, mis vastavad tegelikkusele. Kui Teie töösuhe ei lõppenud 1. jaanuaril vaid käisite tööl jaanuari lõpuni ning jaanuari lõpuga ka töösuhe lõppes, oleks pidanud tööandja tegema lõppemise kohta kande 31. jaanuari seisuga.

Esialgu tasub tööandja poole pöörduda saamata jäänud lõpparve ja registrikande muutmise nõudega. Kui tööandja ka pärast seda oma kohustusi ei täida, on Teil võimalus pöörduda töövaidluskomisjoni või kohtusse. Nõuda saate töösuhte lõppemise tuvastamist (eeldab ülesütlemisavaldust vm tõendeid, mis tõendavad, et olete töösuhte üles öelnud), saamata jäänud töötasu ja puhkusehüvitist (kui jäi kasutamata puhkust) ning kõrvalnõudena töötamise registri andmete parandamist (seda saab nõuda üksnes siis, kui tuvastatakse töösuhte lõppemine).

Lisan, et töötamise registri valekanne ei võta Teilt õigust saada tehtud töö eest teenitud tasu. Kui töötasite jaanuari lõpuni, on tööandja kohustus ka jaanuarikuu eest tasu maksta. Iseasi on kas ja kuidas suudate töösuhte hilisemat lõppu töövaidlusorganis tõendada.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).