Tööõigus


Küsimus: Kas mul on õigus küsida tootmisdirektorilt seletuskirja, kui ta põhjendamatult alandab preemiat?15.02.2018

Tere. Kas mul on õigus küsida tootmisdirektorilt seletuskirja, kui ta põhjendamatult alandab preemiat. Seda mitme kuu vältel, sealjuures on suunatud mind ka lisatööle, mille tegemisega on väga rahul meistrid ja muu personaal.

Vastus: Anni Raigna, Tööinspektsiooni nõustamistalituse juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Tere!

Töölepingu seaduse (TLS) § 5 lg 1 punkti 5 kohaselt peab töölepingu kirjalikus dokumendis olema kokku lepitud töö eest makstavas tasus (töötasus), sealhulgas majandustulemustelt ja tehingutelt makstavas tasus, töötasu arvutamise viisis, maksmise korras ja palgapäevas. Teisisõnu peavad lepingus olema kirjas kõik tasud, mida töötaja töö tegemise eest saab, sh erinevad lisa- ja tulemustasud.

Lisatasude maksmise kokkuleppe korral peavad olema välja toodud ka lisatasude maksmise tingimused. Lisatasu saamise tingimusteks võivad olla erinevad tegevused, toimingud, mahud jm, mille täitmisel tekib töötajal õigus saada lisatasu. Juhul kui töötaja on need tingimused ka täitnud, on tööandjal kohustus lisatasu maksta.

TLS § 28 lg 2 p 12 järgi on tööandjal kohustus anda töötaja nõudmisel temale arvutatud ja makstud või maksmisele kuuluva töötasu kohta ning muid töötajat või töösuhet iseloomustavaid teatisi. Kui palgalehel lisatasude maksmise või mittemaksmise kohta info puudub, siis on tööandjal on kohustus selgitusi anda eraldi. Seega, kui töötaja nõuab tööandjalt palgalehte, on tööandjal kohustus see töötajale väljastada.

Mis puudutab lisaülesannete täitmist, siis peate teadma, et töölepingu seadus ei eelda, et tööandjal on kohustust maksta lisatasu täiendavate ülesannete eest. Kui olete olnud nõus täiendavaid ülesandeid täitma, siis peaksite kokku leppima ka täiendavas tasus. Kui täiendava tasu osas kokkulepe puudub, siis ei saa eeldada ka tööandja kohustust täiendavate ülesannete eest tasu maksta.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).