Tööõigus


Küsimus: Kas tööandja saab mind sundida joobe kontrolli läbima ja veel ka ähvardab politsei kutsuda?27.02.2018

Tööandja käsib (kuna sisekorra eeskiri selline) meid peaaegu iga vahetus "puhuma", mittepuhumine võrdub alkoholijoobega. Nii tööle tulles, kui töölt lahkudes, olen jala, kui turvamees mittepuhudes ähvardab politseiga, kas patrulli saabudes on mingit alust politseil üldse mind kontrolli läbima?

Vastus: Anni Raigna, Tööinspektsiooni nõustamistalituse juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Tere!

Tööandjal on kohustus kõrvaldada töölt alkoholi-, narkootilises või toksilises joobes või psühhotroopse mõju all olev töötaja (töötervishoiu ja tööohutuse seadus § 13 lg 1 p 15). Selle nõude eesmärk on ohutu töökeskkonna tagamine. Ka töölepingu seaduse (edaspidi TLS) § 28 lg 2 p 6 kohaselt on töötervishoiu ja tööohutuse nõuetele vastavate töötingimuste tagamine üks tööandja põhikohustustest.

Seega tööandja peab tagama ja võtma kasutusele meetmed, mis tagavad ohutu töökeskkonna nii töötajale endale, kaastöötajatele kui ka nt klientidele jne. Arvestades teatud tööde ohtlikkust (nt tootmine, bussijuhid jt), siis on tööandja soov olla kindel töötajate kainuses, mõistetav. Praktikas on joobe tuvastamise klausel juba tööle tulles töökorralduse reeglites kirjas.

Kui töötaja keeldub vaatamata asutusesiseselt kehtestatud reeglitele alkomeetrisse puhumast, võib keeldumist pidada töökorralduse rikkumiseks. Joobe kahtluse korral on tööandjal õigus kutsuda alkoholijoovet kontrollima politsei. Politseil on alkoholijoobe kontrollimiseks omad seaduses ettenähtud alused.

Lisaküsimuste korral soovitan pöörduda Andmekaitse Inspektsiooni poole e-kirja teel info@aki.ee või telefoni teel 6 274 144.