Tööõigus


Küsimus: Kas tööandja saab nõuda, et ma teeks kiiremini tööd ja kui ei, siis räägib vallandamise juttu?29.03.2018

tere
töötan ühes puidufirmas elementide valmistajana 13a ja siiani pole ühtegi häda olnud. Meil on kaheksast viieni tööpäev ja tunnipalk ja äkki hakkasid võrdlema teistega, et meie teeme vähem ruutmeetreid kui teised. Tunnipalgad on meil kõigil erinevad, meil muidugi kõige madalam ja siis võrreldi meid teistega, kellel tunnipalk kõrgem, et nemad teevad rohkem ruutmeetreid ja nendest teistest teevad järgmised teised veel kiiremini ja sellepärast ongi tunnipalk erinev ja kas neil on õigus nõuda meilt sealjuures midagi vastupakkumata, et me peaks kiiremini tegema mida saab tööandja teha või nõuda kas saab selle eest meid vallandada või palka alandada. tänud

Vastus: Anni Raigna, Tööinspektsiooni nõustamistalituse juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Tere!

Ettevõttel on õigus kehtestada asutusesisesed kvaliteedistandardid, millest töötajad oma töös lähtuma peaksid. Loomulikult ei saa kvaliteedistandardid olla töötajate jaoks ebarealistlikult täidetavad.

See tähendab seda, et tööandja võib ette näha selle, kuidas ja kui kiiresti ta soovib, et toodet või teenust tehakse, kuid tingimused, mida töötajad täitma peavad ei tohi olla töötajaid kahjustavad ja ebarealistlikult täidetavad. Oluline on mõista, et töötajat, kes mingil põhjusel tööandja poolt ettenähtud tingimusi täita ei saa, rahaliselt karistada (n-ö trahvida) ega tema töötasu alandada sellest tulenevalt ei saa. Töötasu saab alandada juhul, kui töötaja praaki teeb. Kahju saab aga nõuda olukorras, kus töötaja tekitab tööandjale reaalset kahju.

Mis puudutab töösuhte ülesütlemist, siis see võib teatud tingimustel võimalik olla. Kõik oleneb aga sellest, kui realistlikud ja mõistlikud on tööandja nõudmised töötajate töö ja töö tegemise kiiruse osas.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).