Tööõigus


Küsimus: Kas tööandjal on õigus minult tulemustasu lihtsalt ära kaotada kuigi organisatsioonis on see tasustamissüsteem jätkuvalt kasutusel?17.04.2018

Tere
Vahetasin töökohta 2 a tagasi organisatsiooni siseselt ja tööpakkumisse (kirjalik) jäi ka sisse premeerimissüsteem, mis on korra aastas makstav tulemustasu, mille kriteeriumid (eesmärgid) lepitakse igal aastal kokku ja allkirjastatakse. Lepingu järgi on mul kaks rolli, Team leader ja Migration Manager. Olin selles uues osakonnas ainuke töötaja lisaks juhile sellel hetkel kui mind värvati, hiljem on juurde tulnud töötajaid ja tiimijuhte.
Kas tööandjal on õigus minult see tasu lihtsalt ära kaotada kuigi organisatsioonis on see tasustamissüsteem jätkuvalt kasutusel. Minu lepingus ega tööülesannetes muudatusi pole tehtud. Põhjuseks öeldakse, et sellel positsioonil (Team Leader) pole seda tasu ette nähtud ja teised tiimijuhid seda ei saa. Samas pole kellelgi teisel kahte rolli lepingujärgselt ning ma ei oleks ka seda pakkumist vastu võtnud ilma selle tasuta.
Aitäh!

Vastus: Anni Raigna, Tööinspektsiooni nõustamistalituse juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Tere!

Töötaja ja tööandja lepivad töölepingu kirjalikus dokumendis kokku töötasus (töölepingu seaduse § 5 lg 1 p 5). Töötasu võib koosneda erinevatest komponentidest (tunnitasu, protsentuaalne tasu käibelt, tükitöötasu jne).

Kui lisatasu on tasu töö tegemise eest, siis üldjuhul on tegemist töötasu osaga. Töötasu ei saa tööandja ühepoolselt vähendada ega muuta. Lisaks võib vastavasisulise näite tuua Riigikohtu lahendist nr 3-2-1-118-10, kus Riigikohus on asunud seisukohale, et tööandja (k.a ühepoolselt) kinnitatud tulemustasu maksmise juhend on tööandja kehtiva palgakorralduse osa ja see muutub töölepingu osaks.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).