Tööõigus


Küsimus: Kuidas kasutada ettenähtud vabu päevi, kui samas õpin ja töötan ülikoolis, kus läheb piir kahe eri staatuse vahel?25.04.2018

Kui doktoriõppes olev inimene on ülikoolis 0.5 koormusega tööl ja samal ajal tehes samas ülikoolis doktorikraadi, siis kuidas peaks mõistma, kui tervele ülikoolile on antud teatud vabad päevad aastas (nüüd just saabuvad 30. aprill ja 1.mai), aga otsene ülemus/juhendaja, kirjutab, et doktoriõppe üliõpilastele need vabad päevad ei loe. Ühelt poolt saan aru, et doktoriõppe inimesel on tema enda asi, kui kiiresti asjad saab tehtud jne ning tööleping annab seadusest lähtuvalt võimaluse vaba päeva(d) saada. Kuidas siis toime tulla sellise olukorraga, nii et ülikoolis töötavale ja doktorikraadi taotlevale üliõpilasele jääks ka õigus (näiteks seadusega ette nähtud) vaba päev saada?

Tänan!

Vastus: Meelis Pirn, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Barrister, http://barrister.ee/

Doktoriõppes õppimiseks ei ole Te sõlminud töölepingut. Seega doktoriõpe ei allu töölepingu seadusele ega üldse tööõiguse regulatsioonidele. Puhkus on Teile ette nähtud töölepingu alusel. 1.mai on riiklik püha ja see on vaba kõigil töötajatel, kes ei tööta graafiku alusel. 30.aprill on tööpäev. Tööandja võib anda päeva, mis ei ole riiklik püha ega puhkepäev, oma töötajatele vabaks päevaks.

Doktoriõpet puudutavate vabade päevade osas peate suhtlema doktoriõppe koordinaatoriga, mitte personaliosakonnaga.