Tööõigus


Küsimus: Kas tööandjal on õigus rakendada katseaega kui aastase vahe järel lähen oma samale tööle tagasi?26.04.2018

Töötasin tööandja juures ligi viis aastat, siis lahkusin omal soovil. Paus kestis alla aasta, siis läksin samale tööle, täpselt samale tööle, töö mõttes samade tööülesannete, samade kohustuste, sama aadressiga, ainult väiksema töökoormusega. Tööandja soovis töölepingu sõlmimisel millegipärast kasutada katseaega, millega nõustusin nõrgemal positsioonil olijana, sest soovisin saada seda tööd.
Kui tööandja mingitel põhjustel nüüd lepingut "katseaja" lõppedes ei pikenda, siis millised õigused mul on? Tänan!

Vastus: Anni Raigna, Tööinspektsiooni nõustamistalituse juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Tere!

Töölepingu seadus näeb ette, et töötajale kohaldatakse neljakuulist katseaega tööle asumise päevast alates. Pooled võivad kokkuleppel katseaja ära jätta või seda lühendada. Antud juhul on teil tööandja juures teine töösuhe, kusjuures esimese ja teise töösuhte vahel on arvestatav paus, mille jooksul võib olla nii mõndagi muutunud. Seadus ei keela sellises olukorras uue katseaja kohaldamist. Uut katseaega ei saa kohaldada juhul kui näiteks ühe töösuhte raames vahetate vahepeal positsiooni vms.

Mis puudutab lepingu "pikendamist", siis selgitan, et tähtajalist lepingut ei saa sõlmida töötaja proovimise ajaks ehk katseajaks. Tähtajalise lepingu sõlmimiseks peab olema seadusest tulenev põhjus ehk nt ajutine töö, hooajatöö, ajutine töömahu suurenemine või asendamise vajadus. Seda enam, et tähtajalise töölepingu puhul saab katseaeg olla maksimaalselt pool tähtajalise lepingu kestusest, kuid mitte pikem kui neli kuud. Seega leping, mis on sõlmitud tähtajaliselt töötaja proovimiseks, on seaduse mõistes algusest peale tähtajatu.

Tööandja ja töötaja tõepoolest saavad mõlemad hinnata katseaja jooksul, kas töö või töötegija sobib ja töösuhte 15-päevase etteteatamisega üles öelda. Aga töötaja jaoks pole vahet, kuna ka pärast katseaega on tööandjal võimalus töötaja tööoskusi hinnata ja töösuhe nende puudumisel üles öelda. Katseaja rakendamine on töötajale pigem kasulik, kuna töötaja saab lühema etteteatamisega lahkuda (30 päeva asemel 15 päeva) ning katseajal ülesütlemine võib olla ka aluseks töötuskindlustushüvitise saamisel.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).