Tööõigus


Küsimus: Kuidas lahendada olukord, kus tööandja määrab lisatööd ja selle eest ei maksa tasu?26.04.2018

Kuidas lahendada olukord, kus tööandja määrab lisatööd (ei ole ametijuhendis ega töölepingus kirjas aga käskkiri selle kohta olemas) oma tööajast ja selle eest ei maksta tasu? Seoses valdade ühinemisega maksti tasu lisatöö eest eelnevas vallas nagu ette nähtud kuid uus vald ei aktsepteeri seda ja tehtud nelja kuu jooksul pole tasu makstud.
Olen rääkinud, et minule on see täiendav tööülesanne ja kui teen seda töö ajal (Koduhooldustöötaja), siis pean enda põhitöö muul ajal ära tegema (ÜKT-ga seoses tööülesanded). See on lisatöö ja soovin selle eest täiendavat tasu. Kellel on õigus ja mil moel? Palgaseaduses on öeldud: kui töötaja teeb talle kindlaksmääratud töö ajal tööandja taotlusel töölepingus ettenähtuga võrreldes lisatööd, suurendatakse tema palka või makstakse talle lisatasu poolte kokkuleppega kindlaksmääratud suuruses. Seega on küsijal alus nõuda lisatasu või palgamäära tõstmist, kuid selle suurus tuleb kokku leppida. Kuidas sellise vaidluse lahendada?

Vastus: Anni Raigna, Tööinspektsiooni nõustamistalituse juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Tere!

Palgaseadus ei kehti enam. Töötasu maksmist reguleerib alates 1. juulist 2009 töölepingu seadus.

Tööle asumisel lepivad tööandja ja töötaja kokku neile olulistes tingimustes nagu nt tööülesannetes, tööajas ja töötasus. Täiendavaid, töölepingu kirjalikus dokumendis loetlemata ülesandeid võib töötajale anda vaid poolte kokkuleppel ja töötajal on õigus keelduda täiendavate, töö iseloomust mittetulenevate tööülesannete täitmisest.

Töölepingu seadus ei reguleeri teise töötaja asendamise või lisaülesannete täitmise ja selle eest tasu maksmise korda, see on jäetud poolte kokkuleppe lahendada. Seega kui olete nõus lisaülesandeid täitma, ei tähenda see automaatselt lisatasu. Küll aga on Teil õigus tööandjale ettepanek teha, et täiendavate ülesannete täitmise eest soovite ka lisatasu. Kui tööandja sellega nõus pole, on Teil võimalus ka lisaülesannete täitmisest keelduda.

Seega ennekõike toimub lisatöö tegemine ja selle eest tasu maksmine kokkuleppel. Palun suhelge oma tööandjaga.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).