Tööõigus


Küsimus: Kui pikalt tuleb tööandjale ette teatada isapuhkuse väljavõtmisest ja kas tööandja saab selle andmisest keelduda?14.05.2018

Tere. Sooviks teada, kui pikalt tuleb tööandjale ette teatada isapuhkuse väljavõtmisest? Kas tööandjal on õigus isapuhkuse andmisest keelduda, tuues ettekäändeks kiired ajad?
Küsiks veel puhkuse kohta üldisemalt. Nagu ma aru saan, siis puhkuse graafiku tegemine on tegelikult igale ettevõttele kohustuslik?
Kui ettevõtja seda nõuet ei täida, siis kui lühikese etteteatamisega on võimalik puhkus välja võtta või kas sellisel juhul kehtib üldse mingisugune etteteatamise aeg?

Ette tänades.

Vastus: Meelis Pirn, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Barrister, http://barrister.ee/

Töölepingu seaduse (TLS) § 69 lg 3 kohaselt tuleb töötajal teatada puhkuste ajakavasse kandmata puhkuse kasutamise eest tööandjale kirjalikult vähemalt 14 päeva ette. Tööandjal ei ole õigust keelduda isapuhkuse andmisest.
Puhkuste ajakava koostamine on kohustuslik ja selle peab tööandja koostama iga aasta märtsikuu lõpuks (TLS 69 lg 2). Kui tööandja ei koosta puhkuste ajakava, siis võib töötaja minna puhkusele talle sobival ajal, teatades sellest tööandjale kirjalikult 14 päeva ette (TLS § 69 lg 3).