Tööõigus


Küsimus: Kas tööandja saab töö puudumisel saata mind puhkusele?21.05.2018

Tere
Olen viimased 2 nädalat olnud kodus, sest tööandjal ei olnud mulle tööd anda, kui ma tema käest küsisin, kuidas ja kui palju selle aja eest minu töötasu on, siis tema ütles, et praegu maksab selle 10 päeva kinni ja kui suvel on kollektiivpuhkus, mis on 15 päeva, siis suvel saan puhkuseraha ainult 5 päeva eest. Kui ma sellega nõus ei olnud ja ütlesin, et töölepingu seaduse järgi peab ta mulle vähemalt miinimumpalka maksma, siis ta sellest keeldus ja ütles, et minu ainuke lahendus on koondamine.
Kas tal on õigus mind koondada?
Mis on minu õigused sellises olukorras?

Vastus: Meelis Pirn, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Barrister, http://barrister.ee/

Töölepingu seadus (TLS) § 35 kohaselt peab tööandja maksma töötajale töötasu ka siis, kui tal pole töötajale tööd anda.

TLS § 37 sätestab, millal ja millistel tingimustel võib tööandja vähendada töötasu kuni töötasu alammäärani. Sellele peab eelnema võimalusel teise töö pakkumine, konsulteerimine usaldusisikuga. Töötasu vähendamine annab töötajale õiguse teha vastavalt ka väiksemas mahus tööd või tööleping üles öelda. Sel juhul peab töölepingu ülesütlemisest teatama ette vähemalt viis päeva. Tööandja peab maksma töötajale ühe kuu keskmise töötasu suuruse hüvitise.

TLS § 89 sätestab, millisel juhul on tööandjal õigus töötaja koondada. See on kas töömahu vähenemisel, töö ümberkorraldamisel, tegevuse lõpetamisel või pankrotistumisel.