Tööõigus


Küsimus: Kes peab meile teatama koondamisest, kas tööandja kellega on sõlmitud tööleping või piisab omavalitsuse otsuse teatavakstegemisest?29.05.2018

Oleme lapsehoiu töötajad. Töölepingud on sõlmitud lasteaia direktoriga, kes juhendab ka meie tööd. Kohalik omavalitsus on volikogu otsusega otsustanud Lapsehoiu töö lõpetada 30.06.2018. 22.05.2018 tuli omavalitsuse üldinfost ka meile dokumendid (volikogu otsus ja seletuskiri) kus on märgitud otsus lõpetamise kohta. Seletuskirjas on märgitud, et kõik töötajad koondatakse.
Küsimus: Kes peab meile teatama koondamisest? Kas tööandja kellega on sõlmitud tööleping (tööandja pole veel teatanud)või piisab omavalitsuse otsuse teatavakstegemisest?
Milline on teatamise kuupäev?

Vastus: Kaire Saarep, Ennetusosakonna juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Lugupeetud pöörduja

Töölepingu seaduse § 95 lg 1 kohaselt saab töölepingu üles öelda üksnes kirjaliku ülesütlemisavalduse alusel. Seega ainuüksi otsus asutuse sulgemise, teatud teenuste lõpetamise vms osas ei ole ülesütlemisavaldus. TsÜS § 69 lg 1 kohaselt muutub ülesütlemisavaldus kehtivaks kui teine pool on kirjaliku avalduse kätte saanud. Seega ülesütlemine saab jõustuda üksnes siis kui tööandja on teinud Teile kirjaliku avalduse ja Teie olete selle kätte saanud. Tööandja märgib avaldusele töösuhte lõppemise kuupäeva.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).