Tööõigus


Küsimus: Kui lõpetan töölepingu ja lahkun töölt aga olen juba puhkuse välja võtnud, kas ja kui palju pean ma siis tagasi maksma tööandjale?12.09.2018

Tere
Kui lõpetan töölepingu ja lahkun töölt aga olen juba puhkuse välja võtnud, kas ja kui palju pean ma siis tagasi maksma tööandjale?

Vastus: Kaire Saarep, Ennetusosakonna juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Lugupeetud pöörduja

Töölepingu seaduse (edaspidi TLS) § 55 kohaselt on töötaja iga-aastane põhipuhkuse kestus 28 kalendripäeva kui töötaja ja tööandja ei ole leppinud kokku pikemas põhipuhkuses ning TLS § 68 lg 2 kohaselt teenib töötaja põhipuhkust lisaks töötatud ajale ka ajutise töövõimetusaja (hooldusleht, haigusleht, sünnitusleht), puhkusel (õppe-, põhi-, lapse-, isapuhkus jms) oldud aja eest (välja arvatud lapsehoolduspuhkuse ja poolte kokkuleppel antud tasustamata puhkuse aeg) ning siis, kui ta esindab seaduses või kollektiivlepingus ettenähtud juhtudel töötajaid.

See tähendab, et ühes kalendriaastas teenib töötaja üldjuhul 28 kalendripäeva põhipuhkust. Kui töötaja töötab vähem kui aasta, siis on ta puhkust teeninud proportsionaalselt. TLS § 78 lg 3 kohaselt on tööandjale töölepingu lõppemisel töötaja nõusolekuta õigus lõpparvest kinni pidada tasu väljatöötamata põhipuhkuse eest.

Väljateenitud põhipuhkust arvutatakse järgmiselt: kalendriaastas väljateenitavate põhipuhkuse päevade arv (üldjuhul 28) / kalendripäevade arv aastas (2018. aastal on 365 kalendripäeva) x kalendripäevade arv töösuhte algusest kuni töösuhte lõpuni. Näiteks kui töötaja töösuhe kestus 1. jaanuarist kuni 31. maini ning eelduselt, et ta ei viibinud töötaja töölt eemal alusel, mis ei kuulu põhipuhkuse andmiseks oleva aja hulka, siis arvutatakse väljateenitud põhipuhkus järgmiselt: 28 / 365 × 151 = 11,58 põhipuhkuse päeva.

Sarnaselt tuleb ka Teil välja arvutada, mitu põhipuhkuse päeva olete välja teeninud. Kui olete väljateenitud põhipuhkusest puhanud rohkem, siis rohkem puhatud puhkuse eest saadud tasu tuleb tagasi maksta.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).