Tööõigus


Küsimus: Kas see ongi õige, kui läksin lapsehoolduspuhkusele, siis tööandja peatas töötamise EMTA registris?26.09.2018

Tere
Läksin teisele LHP järjestikuliselt ja EMTAlt tuli teade töötamise peatamisest. Mis põhjusel ja mis alusel tööandja töötamise peatas? Mis tagantjärjed on minule kui töötajale, kas kaotan haigekassa kindlustust või veel midagi?

Aitäh Teile,

Lugupidamisega

Vastus: Kaire Saarep, Ennetusosakonna juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Lugupeetud pöörduja

Maksukorralduse seaduse (edaspidi MKS) § 25(1) lg 3 p 5 kohaselt peatub töötamine kui töötaja viibib lapsehoolduspuhkusel. MKS § 25(2) lg 2 kohaselt on tööd võimaldav isik kohustatud töötamise registris registreerima töölepingu alusel töötava isiku töötamise alustamise, peatumise ja lõpetamise. MKS § 25(2) lg 4 kohaselt registreeritakse töötamise peatumine ja lõpetamine kümne päeva jooksul töötamise peatumise või lõpetamise päevast arvates. Töötamise registrisse tuleb kanda töötamise peatumise algus- ja lõpukuupäev ning peatumise alus (MKS § 25(4) lg 1 p 8).

Töölepingu seaduse § 68 lg 2 kohaselt ei teeni töötaja lapsehoolduspuhkuse ajal põhipuhkust.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).

Küsimused, mis puudutavad ravikindlustust, palume esitada Haigekassale telefonil 669 6630 või e-kirja teel aadressile info@haigekassa.ee