Tööõigus


Küsimus: Kas on lubatud, et ema võtab lapsepuhkust 3 tööpäeva ja isa 3 tööpäeva erinevatel aegadel?26.09.2018

Tere! Alla 3-aastase lapse emal või isal on õigus saada lapsepuhkust 6 tööpäeva. Kas on lubatud, et ema võtab lapsepuhkust 3 tööpäeva ja isa 3 tööpäeva erinevatel aegadel? Aitäh.

Vastus: Kaire Saarep, Ennetusosakonna juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Lugupeetud pöörduja

Töölepingu seaduse § 63 lg 1 p 2 kohaselt on emal või isal õigus igal kalendriaastal saada lapsepuhkust, mille eest tasutakse Vabariigi Valitsuse kehtestatud töötasu alammäära alusel kuus tööpäeva, kui tal on vähemalt üks alla kolmeaastane laps. Seadus lubab lapsevanematel otsustada, kuidas nad kuus tööpäeva omavahel jagavad. On võimalik, et nt isa kasutab kõik kuus tööpäeva ning ema mitte ühtegi või vastupidi. Ema ja isa võivad päevi ka omavahel jagada. Seaduses ei ole sätestatud, et ema ja isa peaksid päevi kasutama samaaegselt. Seega vastuseks Teie küsimusele, kas ema võib kolm lapsepuhkuse päeva kasutada erineval ajal, kui kasutab isa kolme lapsepuhkuse päeva, on jah, see on lubatud.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).