Tööõigus


Küsimus: Mis päevaks peab palk olema töötaja kontol, kui palgapäev langeb nädalavahetusele?26.09.2018

Palgapäev langes see kuu laupäevale. Töölepingu seaduse kohaselt oleks raha pidanud laekuma reedel. Ülemuse jutu järgi on see seaduse punkt kehtetu ning tegelikult peab palk laekuma esmaspäeval. Tema sõnade kohaselt ei ole töötajal võimalust ka töövaidluskomisjonis võita, sest kõik on seadusega kooskõlas. Ülemus ütles, et maksab osade kaupa - esimese osa esmaspäeval (17.09) ja teise osa teisipäeval (18.09). Esmaspäeval ei laekunud midagi. Mida töötaja sellises olukorras tegema peaks?

Vastus: Kaire Saarep, Ennetusosakonna juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Lugupeetud pöörduja

Töölepingu seaduse § 33 lg 2 sätestab, et juhul, kui palgapäev satub riigipühale või puhkepäevale, loetakse palgapäev saabunuks riigipühale või puhkepäevale eelneval tööpäeval. Seega kui palgapäev satub laupäevasele päevale, siis loetakse palgapäev saabunuks reedel ning reedel tuleb töötasu töötajale üle kanda.

Kui tööandja on oma kohustustega hilinenud, nt ei ole õigel ajal tasunud töötasu, siis on töötajal õigus nõuda viivist võlaõigusseaduse §-des 94 ja 113 sätestatud tingimustel ja korras (hetkel 8,0% aastas ülekandmisele kuuluvalt summalt, s.o päevas ligikaudu 0,022%). Viivise arvutamisel on abiks www.viivisekalkulaator.ee

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).