Tööõigus


Küsimus: Kas tööandja peab koolitusel oleku aja eest maksma palka?12.10.2018

Tere. Olukord on selline: Töötan ühes turvafirmas turvamehena. Tööle minnes tehti minuga tähtajaline leping (4kuud), sest turvaseadus ütleb, et 4 kuu jooksul tuleb töötajal omandada turvakvalifikatsioon, muidu edasi töötada ei tohi. Minu tööandja saadab mind oktoobris turvakoolitustele, et omandada turvakvalifikatsioon. Olen kuulnud, et kui tööandja saadab kuskile kohustuslikele koolitustele peab tööandja ka selle eest palka maksma ja koolituse jaoks vajaminevad kulud katma. Kas minu tööandja peab maksma mulle palka päevade eest mil olen turvakoolitusel? Mainin veel ära, et elan ise Tartus, kuid koolitused toimuksid Tallinnas.

Vastus: Kaire Saarep, Ennetusosakonna juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Lugupeetud pöörduja

Töölepingu seaduse (edaspidi TLS) § 28 lg 2 p 5 kohaselt on tööandjal kohustus tagada töötajale tööalaste teadmiste ja oskuste arendamiseks tööandja ettevõtte huvidest lähtuv koolitus ning kanda koolituskulud ja maksta koolituse ajal keskmist töötasu.

See on tööandja koolituskohustus. Siinkohal on silmas peetud koolitusi, mis teenivad tööandja ettevõtte huve. Nt kui võetakse tööle klienditeenindaja, siis tööandja tagab talle esmase väljaõppe, vajadusel kliendisuhtluse, müügioskuste jms koolitused. Kui koolituskohustus tuleb seadusest (nt tervishoiuteenuse kvaliteedi nõuete määrusega on tervishoiutöötajatele kehtestatud nõue läbida aastas 60 tundi tööalast koolitust, veoautojuhtidel on seadusest tulenev kohustus läbida iga viie aasta järel täienduskoolitus jne), siis on see samuti koolitus TLS § 28 lg 2 p 5 mõistes ning see tuleb tööandjal hüvitada. TLS § 28 lg 2 p-s 5 sätestatud koolitusel oldud aeg loetakse tööaja hulka. Ühtalasi tähendab see seda, et selle aja eest makstakse töötasu.

Turvaseaduse § 27 lg-s 3 nimetatud turvatöötaja põhiõpe, mis kestab vähemalt 50 tundi, on tööandja jaoks oluline koolitus, mille järel on oodata töötajalt olulist panust. Samas on tegemist koolitusega, milleta töötaja nimetatud tööd teha ei saa ja tegemist on ettevõtte huvidest lähtuva koolitusega.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).