Tööõigus


Küsimus: Kas ettevõte saab lõpetada tegevuse enne minu dekreedi algust ja mind koondada ettevõtte tegevuse lõpetamise tõttu?12.10.2018

Tere

Olen lapseootel ning soovin oma olukorrast tööandjale teada anda umbkaudu 3 kuud enne dekreeti asumist. On tõenäoline, et selle teadaande tõttu lõpetab ettevõte tegevuse. Kas ettevõte saab lõpetada tegevuse enne minu dekreedi algust, kui olen teavitanud, et lähen dekreeti ja mind koondada ettevõtte tegevuse lõpetamise tõttu?
Kui ettevõte lõpetab tegevuse, kas mul on siiski õigus teenitud puhkusepäevade hüvitamisele isegi, kui ettevõtte finantsolukord ei võimalda rahaliste hüvitiste väljamaksmist?

Jään Teiepoolset vastust ootama!

Vastus: Kaire Saarep, Ennetusosakonna juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Lugupeetud pöörduja

Töölepingu seaduse § 93 lg 1 kohaselt ei või tööandja töölepingut rasedaga või naisega, kellel on õigus saada rasedus- ja sünnituspuhkust, või isikuga, kes kasutab lapsehoolduspuhkust või lapsendaja puhkust, üles öelda koondamise tõttu, välja arvatud tööandja tegevuse lõppemisel, tööandja pankroti väljakuulutamisel, kui tööandja tegevus lõpeb, või pankrotimenetluse lõpetamisel, pankrotti välja kuulutamata, raugemise tõttu.

Seega kui tööandja lõpetab tegevuse, siis on võimalik koondada ka töötaja, kes on rase. Väljateenitud, kuid kasutamata ja aegumata põhipuhkus tuleb tööandjal töötajale lõpparve osana välja maksta, olenemata ettevõtte majanduslikust olukorrast või töösuhte lõppemise alusest.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).