Tööõigus


Küsimus: Kas tööandja saab mind koondada kui rase olen?12.10.2018

Olen hetkel lapsehooldus puhkusel, lapse vanus 1,3 kuune ja ootan neljandad last. Kas tööandja saab mind koondada praegu kui rase olen? Aga seda töökohta ei eksisteeri pea aasta. Suur kondamine toimus aasta tagasi, siis olin mina rasedussünnituspuhkusel.

Vastus: Kaire Saarep, Ennetusosakonna juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Lugupeetud pöörduja

TLS § 93 lg 1 kohaselt ei või tööandja töölepingut rasedaga või naisega, kellel on õigus saada rasedus- ja sünnituspuhkust, või isikuga, kes kasutab lapsehoolduspuhkust või lapsendaja puhkust, üles öelda koondamise tõttu, välja arvatud tööandja tegevuse lõppemisel, tööandja pankroti väljakuulutamisel, kui tööandja tegevus lõpeb, või pankrotimenetluse lõpetamisel, pankrotti välja kuulutamata, raugemise tõttu.

Seega kui ettevõte tegutseb edasi, kuid Teie endist ametikohta enam ei ole ning Te olete rase, siis tööandja Teid koondada ei tohi.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).