Tööõigus


Küsimus: Kuidas töötaja varem töölt vabastada kui ta esitas avalduse hilisema tähtajaga enne tööandjat?12.10.2018

Tere!

Kuidas oleks tööandjal võimalik käituda järgmises olukorras:
Töötaja esitab lahkumisavalduse 3.10 ja soovib töölt lahkuda 21.12.
Tööandja sooviks töötaja päevapealt vallandada, kuna töötaja on ebaprofessionaalne ja tööalased oskused on puudulikud.
Kuna töötaja esitas avalduse enne, mis on tööandja õigused ja kohustused?

Tänud

Vastus: Kaire Saarep, Ennetusosakonna juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Lugupeetud pöörduja

Töölepingu ülesütlemisavaldus on ühepoolne tahteavaldus, msi muutub kehtivaks selle kättesaamisega. See tähendab seda, et kui üks pool on teinud kirjaliku avalduse ja teine pool on selle kätte saanud, siis on tegemist kehtiva avaldusega. Teise poole nõusolekut, sh allkirja kehtima muutumiseks tarvis pole. Ühtlasi tähendab see seda, et töösuhe lõpeb avaldusel märgitud töösuhte viimasel päeval.

Kui töötaja on teinud ülesütlemisavalduse 03.10 ja tööandja on selle ka kätte saanud, siis on tegemist kehtiva avaldusega. Kui avaldusel on kirjas, et töösuhe lõpeb 21.12, siis töösuhe lõpebki 21.12. Kuna töösuhe kehtib kuni 21.12, siis selle perioodi sees on võimalik teha uusi ülesütlemisavaldusi. Nt kui tööandja teeb ülesütlemisavalduse 12.10 ja töötaja saab avalduse samal päeval kätte ning avaldusele on märgitud töösuhte viimaseks päevaks samuti 12.10, siis töösuhe viimane kuupäeva ongi 12.10.

Seega nii kaua kuni töösuhe kestab on võimalik esitada uusi ülesütlemisavaldusi ning töösuhe lõpeb kõige varasemal töösuhe lõppemise päeval. Kui töötaja ei nõustu tööandja ülesütlemisavaldusega, siis on tal õigus ülesütlemine 30 kalendripäeva jooksul alates avalduse saamisest vaidlustada.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).