Tööõigus


Küsimus: Kas minu endisel tööandjal on õigus minu nõusolekuta kasutada endiselt minu häälega teateid infopunktis ja kassades?19.10.2018

Tere
Töötasin oma endise tööandja juures 17 aastat. Selle aja jooksul lugesin sisse juhendid, mis võeti kasutusele iseteeninduskassades kliendi juhendamisel. Sama ka infopunkti saabuva kõne ootele jäämisel. Tänaseks on minu töösuhe lõppenud aga endiselt kasutatakse minu häält iseteeninduskassades ja infopunktis. Kas minu endisel tööandjal on õigus ilma minu nõusolekuta ja mind teavitatamata kasutada endiselt nö minu häält?

Vastus: Kaire Saarep, Ennetusosakonna juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Lugupeetud pöörduja

Teie küsimusele vastamiseks tuleb välja selgitada, millised olid Teie tööülesanded ning millised olid Teil kokkulepped tööandjaga töösuhte kestel. Kui juhiste sisselugemise näol on tegemist on tööülesannete täitmisega, siis üldjuhul võib tööandja jätta tehtud töö ettevõttele ja seda hiljem ka kasutada.

Erandid võivad tekkida siis, kui tegemist on autoriteoste loomisega (siis lepitakse kokku, kellele jäävad autoriõigused peale töösuhte lõppemist) või isikuandmete kasutamisega. Samas ei ole häälkäskluste näol tegemist tuvastatavate isikuandmetega.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).