Tööõigus


Küsimus: Milline leping tuleks mul lisa teenimiseks sõlmida teise firmaga, et see ei segaks mingu praegust töölepingut?12.10.2018

Tere! Olen täiskohaga tööl töölepinguga ühe tööandja juures. Töötan peamiselt kodukontoris ja igapäevaselt kulub tööle vähem kui 8 tundi. Vaba aega sooviks aga ära kasutada lisatasu teenimiseks. Olen saanud pakkumise ühest teisest firmast poole kohaga töötamiseks. See firma tegeleb teiste teemadega ehk ei ole kindlasti konkurendiks praegusele töökohale. Minu küsimus on: milline leping tuleks mul sõlmida teise firmaga, et see ei segaks mingu praegust töölepingut? Olen ka mõelnud varianti pakkuda teisele firmale teenust FIEna või luua selleks enda firma. Milline oleks minu jaoks parim lahendus. Ette tänades!

Vastus: Kaire Saarep, Ennetusosakonna juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Lugupeetud pöörduja

Lepingu vormi valimisel tuleb lähtuda töö või teenuse sisust. Kui isik teeb ettevõttele tööd, allub tööandja korraldustele, juhistele ja ettevõtte töökorraldusreeglitele, töötab tööandja ruumides ja tööandja vahenditega ning käib tööl tööandja poolt etteantud ajal, nt tööajakava alusel, siis on tegemist töölepingulise suhtega ja sõlmida tuleb tööleping. Tööleping on võimalik sõlmida ka osalise töökoormusega.

Kui osutatakse teenust ning teenuseosutaja on piisavalt vaba tegemaks iseseisvalt teenuse osutamise kvaliteedi ja sisu üle otsuseid, siis saab kõne alla tulla võlaõigusliku lepingu, nt käsundus- või töövõtulepingu sõlmimine.

Enda ettevõtte alt on võimalik teistele ettevõtetele samuti teenust osutada. Oluline on siin silmas pidada, et kui tegemist on tavapärase töösuhtega, mis vastab kõigile töösuhte tunnustele, kui üks ettevõte esitab teisele hoopis arveid, siis võib tegemist olla nn OÜtamisega.

Milline on Teie jaoks parim/õigem lahendus, on keeruline öelda, sest see sõltub eelkõige sellest, milline on tehtava töö/teenuse sisu.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).