Tööõigus


Küsimus: Kas on tööandjal õigust töötajale vägisi peale sundida nn seadusega ettenähtud puhkepausi kui töötaja seda ei soovi?19.10.2018

Tere,
kas on tööandjal õigust töötajale vägisi peale sundida nn seadusega ettenähtud puhkepausi, kui 1.töötaja seda ei soovi: 2.töö iseloomu tõttu pole nagunii võimalik seda kasutada nii nagu seaduses kirjas (iga kuue tunni järel pool tundi), ning võtta sellega seoses töötaja tööajast ja palgast maha pool tundi. Väikese tunnipalgaga inimesele on see valus rahaline kaotus, eriti kui ma veelkord mainin, tal pole selle puhkeajaga midagi peale hakata.
tänan vastamast,

Vastus: Kaire Saarep, Ennetusosakonna juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Lugupeetud pöörduja

Töölepingu seaduse § 47 lg 2 kohaselt on kokkulepe, mille kohaselt pikema kui 6-tunnise töötamise kohta ei ole ette nähtud vähemalt 30-minutilist tööpäevasisest vaheaega, tühine. Puhkepausi võimaldamine on tööandja kohustus ning puhkepausi kasutamine on töötaja õigus. Puhkepausi kasutamise on eesmärk on taastada töötaja töövõime ja võimaldada töötajal süüa lõunat. Seetõttu ei ole puhkepausi kasutamata jätmine võimalik töötaja enda heaolu silmas pidades. Tööandja on kohustatud võimaldama Teil puhkepausi kasutamist ning Teil tuleb seda võimalust kasutada.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).