Tööõigus


Küsimus: Kas mul on õigus küsida palgatõusu tagasiulatuvalt alates juunist, nagu on lepingus, et palk vaadatakse üle juunis?18.10.2018

Töölepingus on kirjas, et palgad vaadatakse üle juunikuus, sellel aastal vaadati palgad üle oktoobris ning palgatõusu arvestatakse alates novembrist. Kas mul on õigus küsida palgatõusu tagasiulatuvalt alates juunist?

Vastus: Kaire Saarep, Ennetusosakonna juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Lugupeetud pöörduja

Töötasu on kokkuleppeline. See tähendab, et töötaja ja tööandja võivad töötasu puhul kokku leppida neile sobivates tingimustes. Samas ühepooselt töötasu muuta, sh vähendada või suurendada ei saa. Töötaja võib tööandjale teha igal hetkel ettepaneku töötasu tõsta, kuid tööandja võib sellest keelduda. Samamoodi võib tööandja teha töötajale igal ajahetkel ettepaneku töötasu vähendada, kuid töötajal on õigus sellest keelduda.

Kui töötaja ja tööandja on jõudnud kokkuleppele, siis kokkuleppe üks osa on see, millal uus töötasu kehtima hakkab. Kokkulepe või lubadus, et palgad vaadatakse juunikuus üle, ei võrdsustu kokkuleppega töötasu alates juunikuust tõsta. See on üksnes kokkulepe/lubadus, et töötasu vaadatakse üle ning alustatakse töötajatega läbirääkimisi töötasu suuruse ja muutmisaja üle. Läbirääkimiste protsess ei ole garantii, et lõpptulemus on uus kokkulepe. Läbirääkimised võivad lõppeda ka kokkulepet saavutamata. Seetõttu saate Te teha tööandjale üksnes ettepaneku, et kõrgem töötasu hakkaks kehtima tagasiulatuvalt juunikuust. Tööandjal on õigus Teiega läbirääkida, Teie ettepanekust keelduda või sellega nõustuda.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).