Tööõigus


Küsimus: Kas on nii, et kui tööandja tõttu ei saa tööd teha, tuleb need päevad siiski kinni maksta?23.10.2018

Mees läks uude kohta tööle. Ja graafik oli kaks vaba neli tööl. Juhtus siis kaks päeva nädalavahetuse peale. Läks laupäeva hommikul tööle, aga uksekaardiga(kiibiga) sisse ei pääsenud. Seega nädalavahetusel tööd teha ei saanud. Kas on nii et kui tööandja tõttu ei saa tööd teha, tuleb need päevad siiski kinni maksta?
Aitäh,

Vastus: Kaire Saarep, Ennetusosakonna juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Lugupeetud pöörduja

Töölepingu seadus (TLS) § 35 reguleerib olukordi, mil tööandja ei ole töötajale tööd andnud. TLS § 35 kohaselt peab tööandja töövõimelisele ja töö tegemiseks valmis olevale töötajale maksma keskmist töötasu ka juhul, kui töötaja ei tee tööd seetõttu, et tööandja ei ole andnud tööd, ei ole teinud töö tegemiseks vajalikku toimingut või on muul viisil töö vastuvõtmisega viivitanud, välja arvatud juhul, kui töö andmata jätmise on põhjustanud töötaja süü.

Seega kui töötaja ei saanud tööd teha tööandja tegevuste või tegemata jätmiste tõttu, siis tuleb nimetatud aja eest maksta keskmist töötasu ehk nn alatunnitöötasu. Kui tööandja nimetatud tasu ei maksa, siis on töötajal tekkinud saamata jäänud töötasu nõue.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).