Tööõigus


Küsimus: Kas töötajatel on õigust nõuda lepingu muudatuse muutmist algsele ja tagant järgi töötasude ümberarvestamist?24.10.2018

Tere

08.2017a. tööandja tegi ettepaneku töötasu arvestamise korda muuta, esitletud kavandi põhjal sai muudatus 9 töötaja poolt allkirjastatud.
Lepingu muudatus nägi ette, et töötasu sõltub tööandja poolsest igakuisest plaani täitmisest. Näiteks jaanuar 2000 ühikut, veebruar 1900 ühikut. Kui jaanuari tulemuseks on 1800 ühikut siis palk koefitsiendi võrra väiksem, kui veebruaris tulemuseks 2000 ühikut siis palk koefitsiendi võrra suurem. Viimase 14 kuu kokkuvõtteks on töötajad suutnud vaid 2 kuul plaani täita kuna tööandja on igakuise plaani ebareaalselt kõrgeks tõstnud ning tulemuseks on, et töötasud on kõigil 20-30% vähenenud. Lepingu muutmise järgselt on töötajate poolt tehtud ühikud olnud kõrgemad kui lepingu muutmise eelsel perioodil mis sisuliselt veelgi suurendab tööandja kasu. Vana töötasu arvestuse järgi oleks töötajad saanud 12 kuu eest kõrgemat tasu. Kas töötajatel on õigust nõuda lepingu muudatuse muutmist algsele ja tagant järgi töötasude ümberarvestamist?
Tänan

Vastus: Kaire Saarep, Ennetusosakonna juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Lugupeetud pöörduja

Töölepingu seaduse (edaspidi TLS) § 12 kohaselt saab töölepingu tingimusi muuta üksnes poolte kokkuleppel. Olulised töölepingu tingimused, mille muutmiseks on tarvis mõlema poole nõusolekut, on eelkõige tööülesanded, töökoormus, töötamise asukoht ja töötasu. See tähendab seda, et töötaja või tööandja võib teha teisele poolele töötasu muutmise ettepaneku, kuid teisel poolel ei ole kohustust nõustuda.

Kui tööandja tegi Teile 2017. aastal ettepaneku töötasu muuta, siis tuli töötajatel kaaluda, kas tööandja ettepanek sobib Teile või mitte. Tööandja ettepanekuga nõustumine peaks olema kaalutletud ja läbimõeldud otsus. Seadus ei keela nõustumist väiksema töötasuga. Eelkõige on tegemist töötaja õigusega keelduda tööandja ettepanekust. Kui töötajad on tööandja ettepanekuga nõustunud ning lisaks töötanud uue kokkuleppe alusel üle aasta aja, siis ei saa töötajad ühepoolselt nõuda töötasu muutmist. Töötajad saavad teha tööandjale ettepaneku ja vastavalt TLS § 12 on tööandjal õigus kaaluda, kas ta nõustub töötajate ettepanekuga või mitte.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).