Tööõigus


Küsimus: Ka on õige saata töölised puhkusele seoses peamasina tehnilise rikkega?31.10.2018

Tere. Sooviks teada, kas tööandja saab saata töölised nö sundpuhkusele, sest tööd ei ole kuna peamasina tagavaraosad on tulemas teadmata ajal. Telefoni teel teatati alguses, et puhkame paar päeva ja paari päeva pärast teatati, et puhkame veel nädal. Lubati maksta ka puhkuse tasu. Aga see oli kõik suusõnaline. Seoses sellega tahaksin teada, kas tööandja toimib õigesti ja kui ei, siis kas annab midagi tagantjärgi teha või töölised on juba kaotajad.

Vastus: Kaire Saarep, Ennetusosakonna juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Töölepingu seaduse § 35 kohaselt peab tööandja töövõimelisele ja töö tegemiseks valmis olevale töötajale maksma keskmist töötasu ka juhul, kui töötaja ei tee tööd seetõttu, et tööandja ei ole andnud tööd, ei ole teinud töö tegemiseks vajalikku toimingut või on muul viisil töö vastuvõtmisega viivitanud, välja arvatud juhul, kui töö andmata jätmise on põhjustanud töötaja süü.

See tähendab seda, et kui töö tegemata jätmise on põhjustanud tööandja, nt on ettevõttes rike, remont vms, siis maksab tööandja selle aja eest töötajatele keskmist töötasu.

Samas ei ole keelatud, et tööandja ja töötaja lepivad kokku, et sel ajal kui ettevõttes on remont või rike, siis kasutab töötaja põhipuhkust või palgata puhkust.

Seega igal juhul tuleb nimetatud aja eest tasuda, välja arvatud juhul kui töötaja ja tööandja on kokku leppinud palgata puhkuse kasutamises või töö andmata jätmise on põhjustanud töötaja süü.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).