Tööõigus


Küsimus: Kuidas korrektselt töötaja töömahu vähendamine läbi viia?20.10.2011

Kui töötajal vähendada töömahtu 0,25 koha võrra ja sellega seoses ka tööaega 40-lt tunnilt 30-le nädalas, kas siis selle 0,25 koha kaotamise eest peab maksma ka koondamistasu? Kui palju pean ette teatama sellest muudatusest? Ja mis saab siis, kui töötaja ei ole nõus?

Vastus: Tiit Kruusalu, juhatuse liige, METI personaliabi OÜ, www.metiabi.eu; www.facebook.com/METIabi

Tere,
Teie küsimusest ei tule välja, kas soovite tööaega vähendada ajutiselt kuni 3 kuuks aasta jooksul TLS § 37 alusel või alaliselt. Protseduurid on erinevad. TLS § 37 näeb ette võimaluse töötasu ajutiselt vähendada, millega kaasneb töötaja õigus teha proportsionaalselt vähem tööd. Sellest tuleb töötajat teavitada vähemalt 14 kalendripäeva ette. Keeldumise korral võib töötaja töölepingu 5-päevase etteteatamisega üles öelda ja tööandjal tekib kohustus temale maksta koondamistasu.
Alalisel tööaja vähendamisel on kaks võimalust - kas lepite kokku ja vormistate selle kohta töölepingu lisa või koondate ära täiskoormusega koha koos kõikide sinna juurde kuuluvate protseduuridega ja loote selle asemele uue, 0,75 koormusega koha.
Kõige pehmem ja riskivabam protseduur on kokkulepitud töölepingu lisa koormuse vähendamiseks, teistes olukordades oleks võimalike vaidluste vastu kindlustamise eesmärgil kindlam teate koostamiseks ja õigete protseduuride järgimiseks kasutada spetsialisti abi.
Soovides jõudu ja oskust vajalike otsuste vastutustundlikul elluviimisel!


Tiit Kruusalu
tiit@metiabi.eu
www.metiabi.eu