Tööõigus


Küsimus: Millesed on minu õigused, kui töötaja vahetumisega on mulle laskunud suurem töökoormus?29.11.2018

Tere! Olen töötanud firmas ca 15 aastat, osakonnas töötab mitu inimest. Mitu kuud tagasi üks koht koondati ja töö oli jagatud ülejäänud töötajate vahel. Nende kuude jooksul töömaht kasvas veelgi ja üks töötaja ei pidanud vastu ja läks ära. Tuli uus inimene, kes teeb oma tööd aeglaselt ja nüüd jagatakse tööd meie vahel ebavõrdselt (seda on näha töötabelist). Töötempo kasvas (olen kiire töötaja ja seega antakse mulle rohkem tööd) ja tervis ei pea vastu. Millised on minu õigused antud olukorras?

Vastus: Kaire Saarep, Ennetusosakonna juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Lugupeetud pöörduja

Kui seoses ebavõrdse tööjaotusega tekib töötajal ületunnitöö, siis töölepingu seaduse § 44 lg 1 kohaselt on töötajal õigus ületunnitöö tegemisest keelduda. Kui töötajal on tervise tõttu vastunäidustatud mõni töö või töötingimus, nt vastunäidustatud töötamine öösel, raskuste käsitsi teisaldamine, täistööajaga vms, siis tuleb tööandjale esitada vastav arsti tõend ning tööandjal tuleb seda arvesse võtta.

Kui tegemist on väga suure töökoormusega, aga töötaja jõuab etteantud töö kokkulepitud tööaja sees ära teha, st ei teki ületunnitööd ning töö pole ka arsti poolt vastu näidustatud, siis tuleb töötajal pöörduda tööandja poole ja läbi rääkida töökorralduse tingimustes, soovitavalt kirjalikult või hiljem vestlus kirjalikult fikseerida.

Kui tegemist on töökorraldusega, mille tõttu töötaja tervis halveneb, siis tuleb samuti tööandja poole pöörduda, soovitavalt kirjalikult ja paluda rikkumise lõpetamist. Tegemist on sisuliselt hoiatamisega, mis võib hiljem viia töötajapoolse erakorralise töösuhte ülesütlemiseni. Oluline on, et olukorrast oleksid olemas kirjalikud tõendid, mida saaks vaidluse korral kasutada.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).