Tööõigus


Küsimus: Naasmine lapsehoolduspuhkuselt, kas peaksin nõustuma teise tööga?04.11.2011

Soovin peale nelja-aastast lapsehoolduspuhkust naasta tööle, noorim laps on praegu 2a 5k. Puhkusele minnes olin kaupluse juhataja, nüüd pakutakse müüja ametikohta ja ka palgad on vahepeal langenud. Kas peaksin nõustuma ja millised on minu õigused? Milline on tööandja vastutus seoses väljaõppega, et saaksin end kurssi viia vahepeal toimunud muudatustega. Kuna firma juhtkond on vahepeal muutunud ja ma olen nende jaoks otsekui uus töötaja, siis kas see on piisav põhjendus, et algselt saan tööd müüjana ja siis hiljem, kui neile sobib, saan võibolla tagasi juhataja ametikohale?

Vastus: Tiit Kruusalu, juhatuse liige, METI personaliabi OÜ, www.metiabi.eu; www.facebook.com/METIabi

Tere,
Teil on kehtiv tööleping kaupluse juhataja ametikoha peale, samuti peaks lepingus olema kindlaks määratud Teie töötasu suurus. Teie õigus on nõuda kehtiva lepingu täitmist, sest seda saab muuta ainult poolte kokkuleppel. Mis puudutab tööalast väljaõpet, siis selle korraldamine ja koolituskulude kandmine on tööandja kohustus.
Kui teatate 14 päeva oma tööleasumisest ette, siis on Teil õigus asuda tööle samale ametikohale sama töötasuga, nagu oli Teil ennem LHP-t. Teie asendaja tuleb koodada või pakkuda temale teist tööd.
Soovides meelekindlust ja häid lahendusi:

Tiit Kruusalu
tiit@metiabi.eu
www.metiabi.eu