Tööõigus


Küsimus: Kas tähtajalise töölepingu päevapealt lõpetamine katseajal annab õiguse kompensatsiooniks?14.11.2011

Tere,
Töötasin tähtajalise töölepingu alusel katseajal. Tööandja palus jutuajamisele ning teatas, et tänane jääb viimaseks päevaks ning võin koheselt ära minna. Tegemist oli teise tööl käimise kuu eelviimase nädala reedese pärastlõunaga ning lubas arveldada esmaspäeval. Olin tööpäeva lõpuni ning tegin pooleliolevad tööd lõpuni. Nagu lubatud, oli esmaspäeval lõpparve tasutud. Küsimusele, miks katseaeg päevapealt lõpetatakse, sain vastuseks, et probleemi pole ega taha hakata tülitsema. Mina ei osanud kuidagi käituda, ütlesin vaid, et väga kahju. Kirjalikult midagi ei vormistatud, tundus kuidagi ebaõiglane, arvestades, et eelnevalt polnud kordagi pretensioone esinenud. Kas mul on õigust ja alust mingisuguseks kompensatsiooniks?

Vastus: Tiit Kruusalu, juhatuse liige, METI personaliabi OÜ, www.metiabi.eu; www.facebook.com/METIabi

Tere,
Tööandja ei või töölepingut üles ütelda põhjusel, mis on vastuolus katseaja eesmärgiga. Seetõttu peab ta seda põhjendama (TLS § 86 lg 4).
Töölepingu võib katseajal üles öelda vähemalt 15-päevase etteteatamise tähtajaga (TLS § 96). Etteteatamise tähtaja rikkumise eest peab tööandja maksma hüvitist.
Teie juhtumi puhul näen tööandja poole pealt olulisi rikkumisi, mis võimaldab Teil töösuhte lõppemist 30 päeva jooksul vaidlustada koos sinna juurde käivate hüvitiste nõuetega (etteteatamistähtaja rikkumine ja töösuhte lõpetamine töövaidluskomisjonis või kohtus).
Kõigepealt soovitaksin siiski endise tööandjaga veelkord rääkida, võimalik, et ta ei ole seadustega lihtsalt piisavalt hästi tuutav.
Edukaid läbirääkimisi ja oma õiguste kaitsmist.

Tiit Kruusalu
tiit@metiabi.eu
www.metiabi.eu