Tööõigus


Küsimus: Kas TLS § 88 lg 1 p 2 alusel (töötaja sobimatus töökohale) saab öövahetustest keeldujatega töölepingu üles öelda?17.06.2021

Meie ettevõttes on päevased vahetused ja öövahetused, inimesed, kes siia tööle tulevad, on sellest teadlikud, neil on see töölepingus kirjas, et töö graafiku alusel päevastes ja öövahetustes. Öövahetuste osakaal on palju väiksem, (päevavahetuses on korraga 100-120 inimest tööl, öövahetuses 3-4 inimest), seega öövahetused satuvad graafikusse harva ja mitte kõigile. Kuid tasapisi on hakanud töötajad keelduma öövahetustest, kuigi alust selleks neil pole - ei kasvata alla 3-aastast last, ei ole rasedad (enamus mehed) jne. On hakatud tooma arstitõendeid, kus on kirjas, et arst soovitab tagada inimesele stabiilse unerežiimi, et "ametlikult" pääseda öövahetustest. See pole aus teiste töötajate suhtes, kes peavad kuust kuusse töötama öövahetustes nende keeldujate pärast. Kuigi saaks ainult 1-2 öövahetust teha, kui kõik oleksid nõus võrdselt panustama.
Kas TLS § 88 lg 1 p 2 alusel (töötaja sobimatus töökohale või kohanematuse tõttu) saab öövahetustest keeldujatega töölepingu lõpetada (üles öelda)?

Vastus: Greete Kaar, nõustamisjurist, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Lugupeetud pöörduja

Tööandja ei vaja töötaja nõusolekut selleks, et töötaja töötaks ööajal (st 22.00-6.00). Kui töötaja tervis ei luba kokku lepitud tingimustel tööd jätkata, siis teeb arst sellekohase otsuse, kust nähtub, milliseid ülesandeid ei tohi töötaja täita (nt tõsta raskusi) või millisel ajal töötamine on töötajale vastunäidustatud (nt öösel töötamine on vastunäidustatud) jne. Tööandja peab arsti otsusest lähtuma ja seda täitma.

Teie küsimusest nähtub, et arst on teinud otsuse, mille kohaselt ta soovitab tagada inimesele stabiilse unerežiimi, kuid samas ei kohusta. Antud otsuses ei ole öeldud, et töötaja ei või ööajal töötada. Kuivõrd töötaja on arsti otsuse töötaja kohta saanud, siis ei saa tööandja jätta seda tähelepanuta. Tööandjal tuleks töötaja saata töötervishoiuarsti kontrolli, kes hindab konkreetselt töötaja tervist töökeskkonnast ja tööülesannetest lähtudes. Sellisel juhul on tööandjal kohustus töötervishoiuarsti otsusest lähtuda.

Kui ka töötervishoiuarst leiab oma otsuses, et töötaja ei tohi ööajal töötada, siis peab tööandja töötaja tööaega muutma ning ei tohi töötajat ööajal tööle panna. Kui tööandjal ei ole võimalik tööd selliselt korraldada ning kergemat tööd ei ole töötajale pakkuda (või ei võta töötaja kergema töö pakkumist vastu), saab tööandja töötajaga töölepingu töölepingu seaduse § 88 lg 1 p 1 alusel üles öelda, põhjendades töölepingu ülesütlemist sellega, et vastavalt arsti otsusele ei sobi töötaja tervis kokku lepitud tingimustel tööd tegema ning tööandjal ei ole töötajale teist tööd pakkuda (või ei võta töötaja teise töö pakkumist vastu).

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).