Tööõigus


Küsimus: Kas töötajal on õigus tutvuda kaebuse sisuga, et esitada omapoolsed korrektsed vastuväited?04.10.2021

Tere. Tööandja väitis, et mõned kaastöölised on esitanud inimese kohta kaebuse. Ta tutvustas alluvale üldjoontes kaebuse sisu, kuid kaebust näitamast keeldus. Kas töötajal on õigus tutvuda kaebuse sisuga, et esitada omapoolsed korrektsed vastuväiteid?

Vastus: Sandra Kuus, Juhtiv nõustamisjurist, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Lugupeetud pöörduja

Kui tööandja on saanud töötajatelt ühe isiku kohta kaebusi, siis on tööandja enda otsus, kuidas ta probleemi lahendab. Tööandja peab hindama kaebuste sisu ja otsustama, mida töötajale edastada. Kui rikkumine on tööandja arvates oluline, siis võib ta teha töötajale kirjaliku hoiatuse, kus peab olema rikkumine kirjeldatud. Seega vähemalt hoiatuses tööandja üldsõnaliseks jääda ei saa. Ainult hoiatust töövaidlusorganis (töövaidluskomisjonis või kohtus) vaidlustada ei saa.

Kui tööandja kaebuste sisu töötajale ei näita, siis saate tööandjalt selle kohta põhjendust küsida. Näiteks kui tegemist on töökiusamise olukorraga, siis võis see olla kaastöötajate palve, mida on mõistlik tööandjal ka järgida.

Vaidluse korral, näiteks kui hoiatusele järgneb ülesütlemine, mida töötaja tuleb vaidlustama, peab tööandja olema võimeline rikkumist tõendama, s.h võivad olla olulisteks tõenditeks ka kaastöötajate kaebused.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).