Tööõigus


Küsimus: Kas selline töögraafik on inimlik ja seaduspärane?20.11.2011

Tere.
Olen tööl graafiku alusel, 1 tööl, 1 vaba ja niimoodi peaaegu kogu aeg. Kui "veab", siis on üks kord kuus 2 järjestikust vaba päeva. Iga nädal mitte kunagi ja ka üle nädala mitte. Tööpäevad on väga pikad, kõige lühem 08.00-22.00(siis 14h), aga väga tihti kuni 00.00 ja kuni 02.00 ja isegi kauem. Pool vabast päevast magan maha, aga järgneval päeval on uuesti töö ja nii kogu aeg. Kas mul on õigus iganädalasele kahele järjestikusele vabale päevale?

Kui tööaeg langeb öötundidesse, peale 22.00, kas mul on õigust 1,25 lisatasule öötundide eest? Palgaks on kuupalk, aga töölepingus ei ole lepitud kokku, et töötasu sisaldab tasu ööajal töötamise eest.

Ja veel, kui olen tööl kuni 02.00, siis tihti pean ootama taksot vahel lausa 1,5 tundi. Meil on kokkulepe teatud taksofirmaga ja teisi taksofirmasid kasutada ei või (kui just ise maksta ei taha). Kas takso ootamise aeg läheb minu tööaja sisse? Taksot ootan töökohal ja tegemist on ju minu ajaga. Majast lahkumise aeg on fikseeritud anduriga ja seda ma ise välja mõelda ei saa.

Ja veel, kui palju on mul õigus teada ette oma tööaegu? Kas on õige, et peaksin teadma ette ühe kuu graafikut? Praegu on nii, et tean küll tööpäevi, aga ei tea kellaaegu. Näiteks: saan alles teisipäeval teada, et olen neljapäeval tööl kuni 02.00, kuigi varem teadsin, et tööpäev lõpeb 22.00.

Riigipühad aga on meil puhkepäevad, nüüd aga tahetakse, et olen tööl 31 dets. kuni järgmise päevani 06.00 hommikul. 00.00 aga algab riigipüha, ehk 1. jaan. Kas tööandja saab sundida tegema tööd 1 jaanuari hommikuni?

Vastus: Tiit Kruusalu, juhatuse liige, METI personaliabi OÜ, www.metiabi.eu; www.facebook.com/METIabi

Tere,
Teie küsimusest loen välja mitmeid tööandja poolseid rikkumisi, alates iganädalase puhkeaja nõude eiramisest kuni öötöö ja võimalik, et ka pühadetasu maksmata jätmiseni. See võib tuua tööandjale kaasa arvestatavad trahvid. Loodetavasti ei ole tegemist tööandja poolse tahtliku seaduse rikkumise vaid teadmatusega. Praktikas olen korduvalt kogenud, et kuna tööandja eesmärk on oma põhitegevusega kasumit teenida, siis teadmised tööseadusandlusest on küllaltki pinnapealsed. Põhjalik vastamine siin läheks liiga pikaks ja eeldaks ka omavahelist diskussiooni, kuid asjakohase spikrina võiksite lugeda Töölepingu seaduse 3. peatüki 3. jagu "Töö- ja puhkeaeg" (§§ 42- 53). Sealt leiate palju huvitavat.
Kui tegemist on tööandja teadmatusega, siis soovitaksin peale eespool toodud seadusesätetega tutvumist rääkida sellest ka tööandjale ja pidada nõu, kuidas töö saaks tehtud ja Teie oma ettenähtud puhkeaja ning võimaluse oma isiklikku aega planeerida. Pikas perspektiivis peaks ju olema tööandja huvi Teie töövõime ja motivatsiooni säilitamine.
Juhul, kui kõnelused tööandjaga tulemusi ei anna, on põhjust pöörduda tööinspektori või tasulise tööõigusala spetsialisti poole.
Konstruktiivseid läbirääkimisi ja häid lahendusi soovides:

Tiit Kruusalu
tiit@metiabi.eu
www.metiabi.eu