Tööõigus


Küsimus: Kas tööandjal on õigus keelduda minu puhkusest §69 punkt 7 korral?12.04.2023

Tere,
Andsin täna sisse tööandjale nii lahkumisavalduse kui ka kirjaliku puhkuseavalduse. Tööandja keeldub puhkust andmast. Puhkusegraafikut meil tööl pole ja siiani on kõik käinudki kas avalduse või suulise kokkuleppe teel. Mul on ka 3-aastane laps. Töölepingus kirjas, et töölepinguseaduse §69 kohaselt kohe tööandjat teavitada, mida ma nüüd ka tegin ametliku avaldusena ja 2 nädalat ette. Ma saan aru, et kuna mul alla 7a laps kodus, on mul õigus see puhkus siiski saada. Lisaks on mul ka eelmisest aastast 11p puhkust saamata ja lapsepäevad võtmata. Lisaks on mul töögraafikusse märgitud ka lapse operatsiooni aeg juba aasta algusest peale mida ma pean olema 2 nädalat hoolduslehel. See ka jääb viimaste töönädalate sisse, kuid tööandja väidab, et ma ei tohi ja saa töölt ära olla. Saan aru, et hoolduslehega ehk haiguslehega ta ei saa midagi teha, kuid tahaksin ka oma puhkust saada. Kas tal on õigus siiski mu puhkus tagasi lükata?

Vastus: Tööinspektsiooni nõustamisjurist, Tööinspektsioon, tel 640 6000, www.ti.ee

Lugupeetud pöörduja

Puhkuste ajakava koostatakse tööandja poolt iga kalendriaasta alguses ja kinnitatakse hiljemalt 31.märtsiks. Kui puhkuste ajakava oli koostamata või kõik puhkused ei olnud ajakavasse märgitud, siis vastavalt töölepingu seaduse (TLS) § 69 lg 3 kohaselt teatab töötaja puhkuste ajakavasse märkimata puhkuse kasutamisest tööandjale 14 kalendripäeva ette kirjalikku taasesitamist võimaldavas vormis.

Seega juhul, kui puhkuste ajakava oli koostamata ja töötaja esitas tööandjale avalduse põhipuhkuse kasutamiseks 14 kalendripäeva ette kirjalikku taasesitamist võimaldavas vormis, siis on tegemist korrektse avaldusega ning tööandjal ei ole alust jätta puhkust andmata.

Tööandjal on õigus puhkus katkestada või edasi lükata üksnes ettenägematu olulise töökorralduse hädavajaduse tõttu, eelkõige kahju tekkimise ärahoidmiseks.

Lisaks, TLS § 69 lg 7 kohaselt on õigus nõuda põhipuhkust sobival ajal:
1) naisel vahetult enne ja pärast emapuhkust või vahetult pärast vanemapuhkust;
2) mehel vahetult pärast vanemapuhkust või naise emapuhkuse ajal;
3) vanemal, kes kasvatab kuni seitsmeaastast last;
4) vanemal, kes kasvatab seitsme- kuni kümneaastast last, – lapse koolivaheajal;
5) koolikohustuslikul alaealisel – koolivaheajal.

See tähendab, et kui töötaja kuulub TLS § 69 lg 7 toodud sihtgruppi, on tal õigus põhipuhkust endale sobival ajal nõuda ja tööandjal ei ole õigust sellest keelduda.

Kokkuvõttes, töötaja peab puhkama, et hoida oma tervist. Oma õigust põhipuhkusele tuleb kasutada ja kui tööandja seda ise ei paku, tuleb töötajal puhkust nõuda esitades vastav avaldus, vastasel juhul võib puhkus aeguda ja saamata jääb ka puhkusetasu.

Vastus on koostatud Teie poolt esitatud andmete põhjal. Kui tekib täiendavaid küsimusi, võtke palun meiega uuesti ühendust.

Töösuhtes tekkinud erimeelsuste korral annab oma hinnangu kohus või töövaidluskomisjon, kes on oma otsustes sõltumatu.

Tööinspektsioon annab nõu töösuhete ja töökeskkonna teemadel tööpäeviti kell 9.00-16.30 telefonil 640 6000 või e-kirja teel jurist@ti.ee