Tööõigus


Küsimus: Kas pean kuuletuma tööandja korraldusele kopeerida järele teha olemasolev seade, mida me ei saa/soovi osta?19.04.2023

Tere,

Ülemus saatis minu töö e-mailile korralduse.
Lisan siin mõned read elektrooniliselt taasesitatavast töökorraldusest.

"meil pole hetkel eelarves nende adapterite soetamiseks vahendeid"
"Me peame tegema need ise ja odavamalt" "3tk."
"Kopeerige robotilt lahendus maha."

Ma saan aru et meist ida pool on riik, kus on "Paralleelimport"
Meil justkui on Euroopa liit ja Eesti Vabariik, kus on natukene teised seadused, tavad ja kultuurid.
Ma saan aru, et kui kuskil on sõda ja sõjaväelane kes vande andnud kodumaale peab käsku täitma ja vaielda kuhugile pöörduda võib alles peale seda, kui käsk on täidetud, olenemata sellest mida teha kästakse.

Aga meil on siin oma riik ja omad seadused.
Palun vastust küsimusele kas sellises korralduses võiks olla ebaseaduslikke elemente ja kas mina kui töötaja kellele selline korraldus on antud peaksin selle kindlasti vastu vaidlematult täitma, või oleks mul ka selget õigust keelduda sellist kahtlast korraldust täitmast?
Äkki ma olen pärast ise kurjategija kuidagi, kui midagi sellist teen?

Lugupidamisega

Vastus: Tööinspektsiooni nõustamisjurist, Tööinspektsioon, tel 640 6000, www.ti.ee

Lugupeetud pöörduja

Töölepingu seadus (edaspidi TLS) § 17 lg 1 sätestab, et tööandja korraldus peab olema seotud töölepingus ettenähtud tööülesandega. Samas §-i lg 3 kohaselt korraldus, mis on vastuolus hea usu või mõistlikkuse põhimõttega, on tühine. Lisaks TLS § 15 lg 2 p 5 kohaselt töötajal on kohustus hoiduda tegudest, mis kahjustavad teiste isikute vara.

Seega juhul, kui tööandja korraldus ei ole seotud töötaja töökohustustega, on töötajal õigus selle täitmisest keelduda.

Lisaks juhul, kui seadmed (või osa nendest) on registreeritud kasuliku mudelina, tööstusdisain lahendusena, mikrolülituse topoloogiana või sisaldavad autoriõigusega kaitstud arvutiprogrammi, siis rakendub neile seadusest tulenev õiguskaitse, mis tähendab, et registreeringu omanikul on õigus keelata toote tootmist ja nõuda õiguste rikkumisega tekitatud kahju hüvitamist.

Seega juhul, kui töötaja teab, et tööandja korraldust täites tekitab ta teistele isikutele kahju, on tal õigus korralduse täitmisest keelduda.

Juhul, kui tööülesanne ei ole üheselt mõistetav või võib olla seaduse või hea usuga vastuolus, siis soovitame esmalt tööandjaga läbi arutada korralduse aspektid, veendumaks, et töötaja on kohustatud tööandja korraldust täitma.

Vastus on koostatud Teie poolt esitatud andmete põhjal. Kui tekib täiendavaid küsimusi, võtke palun meiega uuesti ühendust.

Töösuhtes tekkinud erimeelsuste korral annab oma hinnangu kohus või töövaidluskomisjon, kes on oma otsustes sõltumatu.

Tööinspektsioon annab nõu töösuhete ja töökeskkonna teemadel tööpäeviti kell 9.00-16.30 telefonil 640 6000 või e-kirja teel jurist@ti.ee