Tööõigus


Küsimus: Kui kaua võin olla haiguslehel?15.12.2011

Tere
Olen olnud haiguslehel 15. augustist. Alguses oli haigusleht perearstilt, siis läksin 1. septembril vasaku käega operatsioonile, kuna käe kanalid olid umbes, siis läksin teise käega 20. oktoobril. Ja ma sain uue lehe, otsast peale, et 3 päeva tasuta, siis maksis tööandja. Nüüd saab mul teise käega oldud kodus 2 kuud.
Ma sooviks teada, kas tööandja saab mulle midagi teha, kui mul on haigusleht? Olen ise müüa ja tõstmist on palju, aga käsi ei ole veel väga korras. Tööl olen olnud 5 aastat, 6. aasta läheb ja mul on ka 3 alaealist last. Tööl ei ole probleeme olnud, olen alati käinud tööl. Arst ei tahaks veel tööle lasta. Sooviks teada, kas mul on veel võimalus olla kodus? Haigekassa ütles, et korraga võib olla kodus 120 päeva, aga mul on ju nagu teine leht, nii et ma sooviks teie nõu. Ette tänades

Vastus: Merike Michelson, info- ja personalitöö, METI personaliabi OÜ, www.metiabi.eu; www.facebook.com/METIabi

Tere.

Seda, kui kaua võib haiguslehel viibida, otsustab sõltuvalt Teie tervislikust seisundist siiski arst.
Haigushüvitist võib töötaja saada töövõimetuslehe alusel järjest mitte rohkem kui 182 kalendripäeva ja kokku mitte rohkem kui 250 kalendripäeva kalendriaastas. Piirang kehtib ainult hüvitise maksmisel, mitte haiguslehe kestvusel.

Töölepinguseaduse alusel on tööandjal õigus tööleping erakorraliselt üles öelda, kui töötaja ei ole pikka aega tulnud toime tööülesannete täitmisega terviseseisundi tõttu, mis ei võimalda töösuhet jätkata. Töövõime vähenemist terviseseisundi tõttu eeldatakse, kui töötaja terviseseisund ei võimalda tööülesandeid täita nelja kuu jooksul (TLS §88 lg1p1).

Töölepingu ülesütlemine on õigustatud ka väiksema aja jooksul, kui töötaja terviseseisundi tõttu töölt äraolek hakkab takistama ja häirima tööd ja takistab tööde korraldamist. Töölepingu erakorralise ülesütlemise puhul peab ülesütleja pool alati seda ka põhjendama.
Tundub, et Teie tööandja on senini suutnud tööd nii korraldada, et olete saanud töölt eemal viibida ja ravile pühenduda. Siiski oleks mõistlik järgida arsti ettekirjutisi võimalike tüsistuste ärahoidmiseks.
Soovitan tööandjaga sellel teemal konsulteerida, et leida sobiv lahendus mõlemale poolele. Samuti oleks soovitav töökeskkond ning tööülesanded töötervisehoiu seisukohalt üle vaadata, sest Teie haiguse kirjeldus viitab kahtlaselt kutsehaigusele, mis võib lahkhelide puhul töökaitseinspektsiooni huviorbiiti sattuda.

Õigeid lahendeid ning tervenemist soovides:

Merike Michelson

www.metiabi.eu
info@metiabi.eu