Tööõigus


Küsimus: Kas töölähetuse sõidu aeg on tööaeg või ületunnid?29.12.2011

Lepingu järgi on tööaeg 8.30-17.00, sisaldades 30 min lõunapausi.
Tööülesannete tõttu tuleb tihti viibida erinevates Eesti paikades ehk riigisisestes lähetustes. Tööandja on andnud minu ööpäevaringsesse käsutusse sõiduauto tööülesannete täitmiseks.
Lepingus on märgitud töökohaks Eesti Vabariik, mitte konkreetne aadress, kuid tavapärane töökoht asub Rae vallas.
Kui mulle on ette teatud, et järgmine tööpäev pean viibima lähtuses :
1) Siis mis kell algab ja lõppeb minu tööpäev?
2) Kui tavapäraselt lahkun kodust 7:50, et jõuda nö keskkontorisse 8:30-ks, siis kas lähetusse sõites loetakse minu tööaja alguseks 7:50 või 8:30?
3) Kui minu tööpäev, näiteks, lõppeb kell 17:00 Tartus ja elan Kohilas, siis kas sõiduaeg Tartust Kohilasse on ületunnid? Tavapäraselt lahkun keskkontorist 17:00 ja jõuan koju 18:00. Kas seda aega võib sõidetud ületundidest maha arvata?
4) Mõnikord nõuavad tööülesanded, et minu tööpev peaks alagama 08:00 Tartus. Kui ma hakkan Tartusse sõitma eelmine õhtu 17:00, siis kas see on ületunni aeg või mitte?

Ette tänades!

Vastus: Tiit Kruusalu, juhatuse liige, METI personaliabi OÜ, www.metiabi.eu; www.facebook.com/METIabi

Tere,
Selleks, et ammendavalt vastata, oleks vaja tutvuda Teie töölepingu ja asutuse töökorralduse (sisekorra) eeskirjaga. Esmapilgul jääb mulje, et töölepingus märgitud töö tegemise koht "Eesti Vabariik" annab tööandjale ebamõistliku võimaluse Teie isiklikku aega planeerida. Arusaamatuks jääb, kuidas saab vormistada lähetust töö tegemise asukohta? Näen siin puhast loogikaviga. Kui töö tegemise asukoht on Eesti Vabariik, siis olete ju kogu aeg tööl. Sõiduaega tööle ja tagasi ei loeta üldjuhul tööaja hulka. Samas, kui sõidu peale vajalikku kohta kulub ebaproportsionaalselt palju aega, siis on see töötajale ebamõistlikult koormav.
Soovitan tööandjaga sellest rääkida, et vajadus oleks lasta spetsialistil töökorralduse reeglid ja Teie tööleping üle vaadata, viies need kooskõlla seadusandlusega. Kui tööandjaga rääkimine tulemusi ei anna, siis soovitan pöörduda tööinspektori tasuta vastuvõtule, viide: http://www.ti.ee/index.php?page=848& , kelle tegutsemise tagab seaduse täidesaatev võim.
Konfliktidevaba lahendust soovides:

Tiit Kruusalu
tiit@metiabi.eu
www.metiabi.eu