Tööõigus


Küsimus: Mida teha kui tööandja ei ole minu töötasult maksusid tasunud ja nüüd koondati ka veel?15.01.2012

Tere
Olen töötanud firmas üle viie aasta. Sain septembris kirja Haigekassalt, et minu eest ei ole tasutud sotsiaalmaksu ning lähemal uurimisel selgus, et tööandja ei ole ka minu maksusid tasunud (tulumaks, töötuskindlustus, kogumispension). Ülemusega vesteldes tugines ta finantsraskustele, lubades maksud tasuda. Vestlus toimus 23.kuupäeval ja 27.kuupäevast ta mind koondas. Siit ka küsimus - kui pika aja eest on mul saada koondamishüvitist firmast ja kuidas olukorda lahendada, kui ta jätab maksud maksmata?

Vastus: Tiit Kruusalu, juhatuse liige, METI personaliabi OÜ, www.metiabi.eu; www.facebook.com/METIabi

Tere,
Teie olukord on pehmelt öeldes enam kui ebameeldiv. Koondamishüvitist on Teil õigus saada ühe kuu keskmise töötasu ulatuses (TLS § 100 lg 1) ja kui Teie tööleping öeldi üles päevapealt, siis etteteatamistähtaja (TLS § 97 lg 2 p 3) järgimata jätmise eest veel täiendavalt 60 päeva tasu.
Kuigi see ei ole Teie süü, on Teil tekkinud võlgnevus Maksu- ja Tolliameti ees ja kardetavasti siin häid ja kergeid lahendusi ei ole. Julgen soovitada, et peaksite tasumata maksuda küsimuses pöörduma ise Maksu- ja Tolliametisse. Kui Te probleemi ignoreerimise asemel hoiate initsiatiivi enda käes, siis on Teil võimalus mingil määral olukorda kontrollida. Lootes, et maksumaksja palgal olevad ametnikud on eelkõige siiski inimesed ja soovides õigluse võitu:

Tiit Kruusalu
tiit@metiabi.eu
www.metiabi.eu