Tööõigus


Küsimus: Kuidas käib palga ja puhkuseraha arvestus tulemuspalga korral?15.01.2012

Töötajatega on sõlmitud töölepingud tulemuspalgana. Tingimused on sellised, et töötaja saab miinimumpalka. Lepingus on lisatasu umbes 35%, millest on maha arvestatud põhipalk ehk miinimumpalk. Kui töötaja teeb tulemuspalgast alla miinimumtasu, siis saab töötaja ainult miinimumpalga.
Probleem tekkis seoses puhkuse ja haigusrahade arvestamisega. Kui töötaja on puhkusel, siis arvestatakse puhkuseraha tavapäraselt 6 eelneva kuu keskmise tasu alusel. Samas tekkis meil küsimus, et kuidas nüüd arvestada tulemuspalka ja miinimumpalka. Meie mõte oli nii, et kõigepealt arvestada maha miinimupalk tulemuspalgast ja ülejäänud summa jääb tal üheks palga osaks (lisatasuks). Seejärel miinumpalk jagada tööpäevadega ja korrutada tööl oldud päevadega. See oleks siis põhipalk. Puhkusel oldud päevade eest saab ta kätte puhkuserahana. Kas selline arvestussüsteem on lepinguga kooskõlas?
Näit: Töötaja tulemustasu on 560 (35%) -290 = 270 (lisatasu).
Kui töötaja oli puhkusel, siis saaks ta näiteks alljärgnevalt:
puhkuseraha 7 päeva eest oleks 135. Lisatasu on 270 ja põhipalk oleks 235 (tööl oldud päevade eest).

Vastus: Tiit Kruusalu, juhatuse liige, METI personaliabi OÜ, www.metiabi.eu; www.facebook.com/METIabi

Tere,
Iseenesest oleks huvitav visata pilk peale Teie töölepingule, kuidas on seal lahti kirjutatud töötasu osa.
Siiski tundub, et Teie küsimus on raamatupidamislikku laadi ja küsimuses oleva info põhjal tekib minulgi kahtlus Teile arvestatud puhkuse- ja haigusrahade õigsuses. Kuna siinses nõuandeportaalis puudub raamatupidamisteemadel vastaja, siis soovitan Teil oma küsimus uuesti esitada vastava eriala portaalis: http://www.rmp.ee/foorum/too-puhkus-tasu/ .
Loodetavasti saate seal parema vastuse kui mina suudan anda.

Tiit Kruusalu
tiit@metiabi.eu
www.metiabi.eu