Tööõigus


Küsimus: Mis õigused mul on, kui lapsehoolduspuhkuselt tööle naastes tahetakse mind koondada?24.01.2012

Tere.
Mul selline küsimus, et mul saab laps nüüd septembris lasteaeda ja ka kohe 3-aastaseks.
Tahan lihtsalt ennast enne kurssi viia seadustega kui naasen tööle. Mul on ülemusele väga raske vene keeles seadusi teatavaks teha, sest tema neid ise ei uuri ja kindlasti tahab lihtsalt läbi saada. Ma ju ei taha ka, et ülemus ülekohtune minuga on.
Ma lihtsalt tahaks teada, mis õigused mul on ja kui nad tahavad mind koondada, kas nad saavad siis seda teha ja mis tasusid nad peaksid siis maksma? Ma olen nüüd peaaegu 3 aastat kodus olnud, kas siis ka nende aastate puhkused peaksid nad välja tasuma? Palun abi!

Vastus: Merike Michelson, info- ja personalitöö, METI personaliabi OÜ, www.metiabi.eu; www.facebook.com/METIabi

Tere.

Enne lapse kolme aasta täitumist esitate kahenädalase etteteatamisega tööandjale avalduse soovist lõpetada lapsehoolduspuhkus.
Tööandjal on kohustus säilitada Teile endine ametikoht. Kui naasete tööle ning tööandjal samaväärset või sama tööd Teile pakkuda ei ole, on Teil õigus keelduda, kui pakutav ametikoht teile ei sobi.
Ainult sellisel juhul on tööandjal võimalus lõpetada Teie töösuhe koondamisega.

Lapsehoolduspuhkuse ajal töösuhe peatub, seetõttu ei teki ka sellel ajal õigust puhkusepäevadele vastupidiselt rasedus- ja sünnituspuhkusele, kus töövõimetuslehel olles koguneb teatud hulk puhkusepäevi (normaalselt 140 päeva eest).
Kasutamata ja aegumata puhkus töösuhte lõppemisel kompenseeritakse rahas (TLS § 71). Koondamisel kaasneb ka hüvitis ühe kuu töötasu ulatuses.

Täiendavaid vastuseid antud teemal leiate samast portaalist tööõiguse rubriigist otsisõna “lapsehoolduspuhkus“ alt.

Usaldusväärset töösuhet edaspidiseks:

Merike Michelson

www.metiabi.eu
info@metiabi.eu