Tööõigus


Küsimus: Kas töölepingus võib olla sätestatud leppetrahv omavolilise töölt lahkumise kohta?15.02.2012

Tere. 12. oktoobril sõlmisin töölepingu ning suusõnalise kokkuleppega, et tööle tulen alates 14. oktoobrist. Lepingus oli ka sätestatud leppetrahv 400 eurot töölt omavolilise lahkumise korral. Nii, katseajal teatasin, et töö ei sobi mulle, andsin lahkumisavalduse ja kõik oli korras. Töötasu ma pole sellelt firmalt kätte saanud ning nüüd väidetakse, et ma sõlmisin 12. oktoobril töölepingu ja tööl olin pool päeva ja lahkusin omavoliliselt. Mitu kuud hiljem nõuti 400 eurot leppetrahvi omavolilise lahkumise eest ja kui ei maksa, ähvardati kohtuga. Imelik on see, et mind teavitati sellest rikkumisest ligi 3 kuud hiljem ja mitmeid kordi, kui olen töötasu nõudnud, pole mulle sellest midagi räägitud. 14. oktoobrist kuni töölepingu etteteatamistähtaja lõpuni olin tööl ning siis ei mainitud sellest rikkumisest mulle sõnagi. Kuidas pean edasi käituma? Leppisin tööandjaga ju suusõnaliselt kokku, millal tööga alustan. Juhul kui mind kohtusse antakse, siis millised on mu võimalused?

Vastus: Tiit Kruusalu, juhatuse liige, METI personaliabi OÜ, www.metiabi.eu; www.facebook.com/METIabi

Tere,
Tundub, et Teie endine tööandja otsib võimalusi jätta Teie töötasu maksmata. Leppetrahvi töölepingusse sissekirjutamise ja -nõudmise võimalus on tõepoolest olemas, kuid Teie küsimuses oleva informatsiooni põhjal tundub, et leppetrahvi nõudeks puudub alus. Kahtlen, kas tööandja üldse kohtusse pöördub.
Täieliku kindlustunde saamiseks soovitaksin siiski minna vastuvõtule tööõigust tundva spetsialisti juurde, võttes kaasa oma tööleping ja rääkides ära ka need esialgu tähtsusetuna tunduvad pisiasjad, mis Teie küsimuse sisse ei mahtunud.
Õiglust ja hingerahu soovides:

Tiit Kruusalu
tiit@metiabi.eu
www.metiabi.eu