Tööõigus


Küsimus: Kuidas on võimalik tööleping lõpetada (tervislikel põhjustel), nii et ma saaksin hüvitisi?16.02.2012

Töötan postiljonina juba 1998. aastast. Alguses olin puhkuseasendaja kuid juba üle 10 aasta olen töötanud põhikohaga. Hetkel on selleks siis koormus 0,7. Lisaks olen ka samas kohas koristaja. Alguses oli koristaja minu põhitöö kuid viimasel ajal on need ühte liidetud. Minu palgasedelil on põhipalk (postiljonitasu) ja püsiv lisatasu lisatööülesannete eest (ehk siis koristaja koht 0,4 koormusega). Ma ei saa isegi aru kuna seda nii muudetud on. Pidevalt on lepingumuudatusi ja enamasti ei lasta enne allakirjutamist neid isegi läbi lugeda.
Minu töö marsruut on juba aastaid olnud 15 km linnas, kus 7 km järel oli lehtede ettesaatmise kast (mis tähendab, et ajalehtede maht on jagatud kaheks). 2006. aastast lisati veel 2 lehepunkti (sest ilmselgelt oli 1 liiga vähe). See tähendab, et ma olen aastaid töötanud suurte raskustega ja sellega ka mitu isiklikku ratast ära lõhkunud. Töötingimused on vahel äärmuslikud, seda eriti talvel 30-kraadise külmaga. Tööandja pole aastaid võimaldanud vastavaid tööriideid külmas töötamiseks. Esimene töö poolt pakutud riie oli soe jope ja seda eelmisel aastal. Vihmakiled, mida ka pakuti lasid vett läbi. Kui ostad ise saapad, siis on võimalik taotleda kompensatsiooni. Tööratas anti ka alles eelmine aasta, enne seda kasutasin isiklikku ratast. Mitte midagi ma nõuda ei tohi, sest siis ähvardavad vallandada või siis viivad mind nii kaugele, et ma ise lahkuksin. Mingeid hüvitisi nad ei ole nõus maksma.
Kuna see töö on väga minu tervisele hakanud, siis ma soovin töölt ära tulla, aga mitte omal soovil vaid tervislikel põhjustel. Nad ei ole nõus mind koondama vaid ütlevad, et kui ma tahan minna, siis ainult omal soovin. Tööandjaga kokkulepele jõudmine pole võimalik. Mul pole kutsehaigust diagnoositud kuid tänu sellele tööle on mul suured seljaprobleemid ja kapraalkanalisündroom, mis on kutsehaigus. Olen ka korduvalt rattaga kukkunud, kuid seda pole tööõnnetuseks vormistatud. Mulle tundub, et kui ma hakkan mingilgi määral enda õigusi nõudma, siis nad teevad nii, et lõpus jään ikka mina süüdi. Arsti poolt on mul välistingimustes töötamine välistatud ja mulle on pakutud siis laua taga tööd, kuid oma selja tõttu ei saa ma ka seda teha. Kuna kõik on olnud suusõnaline, siis pole ma ühtegi kirjalikku avaldust esitanud ja ma ei tea ka kuidas täpselt seda teha. Kuidas ma peaksin käituma, kui ma ei saa seda tööd enam teha ja ma ei soovi ka asendustööd. Kas siis nad peavad mind koondama? Kas mul on mingi võimalus jätta koristajakoht alles või kuna see on lisatud nii osavalt lisatasuna minu põhipalga juurde, siis võib järeldada, et see pole enam võimalik. Kuidas on võimalik tööleping lõpetada nii, et mina võidaksin sellest? Mis hüvitisi, millistel juhtudel on mul õigus nõuda?

Vastus: Tiit Kruusalu, juhatuse liige, METI personaliabi OÜ, www.metiabi.eu; www.facebook.com/METIabi

Tere,
Olete esitanud ühe küsimuse raames kokku neli küsimust, proovin neile ka samas järjekorras vastata:
1. Koondamise kohta ma Teie juhtumis ei näe ja töötaja seda ise nõuda ei saa.
2. Ainult koristaja koha allesjätmine Teie soovi järgi eeldab kokkulepet - ka tööandja peab sellega nõus olema.
3. Teiepoolsel algatusel on tööleping hüvitist saades võimalik lõpetada siis, kui tööandja on oluliselt rikkunud omapoolseid kohustusi TLS § 91 lg 2 mõistes.
4. Tööandjapoolsete kohustuste rikkumise tõttu töölepingu erakorralisel ülesütlemisel töötaja poolt on töötajal õigus nõuda hüvitist kolme kuu keskmise tasu ulatuses.
Soovides Teile tervist:

Tiit Kruusalu
tiit@metiabi.eu
www.metiabi.eu