Tööõigus


Küsimus: Kas tööandja on kohustatud maksma keskmist töötasu, kui käin ise või lapsega arsti juures teises linnas?20.02.2012

Tere.
Mul on selline mure. Lugesin TLS seletusest (mis anti välja märts 2011), et tööandja on kohustatud mulle maksma keskmist töötasu, kui käin arsti visiidil ise või lapsega. Olen ise käinud Pärnus arsti juures ja lapsega Pärnus ning Tartus arsti konsultatsioonil. Teavitasin ka tööandjat sellest ning tõin tõendid arstil käimise kohta. Aga tööandja keeldub maksmast ja põhjendab sellega, et seadus kehtib ainult erakorralisel visiidil arstile. Kas olen mina seadusest valesti aru saanud või rikub tööandja seadust? Ja kas seadus kehtib ka siis, kui ma käin asutustes, kuhu pole võimalik minna peale tööaega. Ning kuidas ma pean edasi käituma? Mitu päeva kuus arsti juures käies peab tööandja välja maksma?

Ettetänades ja abi oodates

Vastus: Tiit Kruusalu, juhatuse liige, METI personaliabi OÜ, www.metiabi.eu; www.facebook.com/METIabi

Tere,
TLS § 38 jätabki lahtiseks selle, kui palju on "mõistlik" aeg, mil töötaja ei saa teha tööd tema isikust tuleneval põhjusel ja mille eest tööandja peab maksma keskmist töötasu. See on tõlgendamise küsimus, kus igat üksikjuhtumit tuleb kaaluda erinevalt.
Soovitaksin selle küsimusega pöörduda piirkondliku tööinspektori poole, kellel on ametikohajärgne pädevus tõlgendada seda kummist sõna "mõistlik" antud kontekstis. Kindlasti võetakse arvesse seda, kui tihti tuleb ette neid arsti visiite, kas Teie olete ainus, kes saab lapsega seal käia jne.
Mõistlikke lahendusi soovides:

Tiit Kruusalu
tiit@metiabi.eu
www.metiabi.eu