Tööõigus


Küsimus: Kuidas peaksin käituma, kui koondatakse ja ühtlasi pakutakse ka samas firmas teist tööd?07.04.2012

Tere,

2 aasta pärast saab töötatud ühes kohas 40 aastat. Sain koondamisteate, mis jõustuks siis kolme kuu pärast. Pakuti ka samas firmas uut kohta, mis ei vasta päris samale tasemele. Mulle öeldi, et koondamine jõustub ka sel teisel ametikohal, kui ma seal siiski ei soovi jätkata (2 kuud aega), et kui töö ikka ei sobi, saan endiselt koondamistasud.
Mida peaksin kindlasti jälgima, et mind "haneks" ei tõmmata ja kui etteteatamis aeg on 3 kuud, missugused on koondamistasud ja mis summadega võiksin arvestada?

Vastus: Tiit Kruusalu, juhatuse liige, METI personaliabi OÜ, www.metiabi.eu; www.facebook.com/METIabi

Tere,
Teie küsimuses esitatud andmete põhjal jääb mulje, et tööandja pakub Teile soodsamaid tingimusi kui seadus koondamise korral ette näeb ehk siis võimalust samadel tingimustel teist korda koondada. Keelatud see ei ole, aga mina Teie olukorras laseksin tööandja suulise lubaduse igaks juhuks ka paberile panna ja allkirjaga kinnitada. Oluline oleks jälgida, et kirjalik lubadus sisaldaks üheselt mõistetavat koondamise formuleeringut.
Koondamise korral maksab tööandja lisaks väljateenitud töötasule ja kasutamata puhkuse hüvitisele ühe kuu koondamistasu. Arvestades Teie tööstaaži, kohaldatatakse Teie suhtes Töölepingu seaduse rakendussätet (TLS § 139), mille alusel saate Töötukassast hüvitiseks veel kolme kuu keskmise tasu.
Pikas perspektiivis mõistlikke otsuseid soovides:

Tiit Kruusalu
tiit@metiabi.eu
www.metiabi.eu