Tööõigus


Küsimus: Kui tervise tõttu ei suuda töötada, kas katseajal etteteatamise tähtaeg on ikkagi 15 päeva?10.04.2012

Tere! Mure selline, et soovin töölt ära tulla omal soovil tervislikel põhjustel (hindasin oma võimeid üle, 2 aastat tagasi põdesin vähki ja mul on 80% töövõimetust ning ma ei pea füüsiliselt pingele vastu). Kas ma pean ikkagi ette teatama 15 päeva või on veel mingeid võimalusi? Perearst soovitas kindlasti otsida kergem töö.

Vastus: Tiit Kruusalu, juhatuse liige, METI personaliabi OÜ, www.metiabi.eu; www.facebook.com/METIabi

Tere,
Katseajal etteteatamise tähtaeg on 15 päeva.
On veel kaks võimalust:
1. Lõpetada tööleping poolte kokkuleppel TLS § 79 alusel;
2. Lõpetada tööleping töötajapoolse erakorralise ülesütlemisega TLS § 91 lg 3 alusel (terviseseisund ei võimalda tööd jätkata). Etteteatamisaega ei ole vaja, kuid põhjendamiskohustus lasub Teil. Seega peaksite viima arstitõendi tööandjale koos ülesütlemisavaldusega. Tööandja võib perearsti tõendiga mitte leppida ja nõuda arstliku komisjoni otsust. Kuna arstliku komisjoni otsus võtab aega, siis mõistlikum oleks jääda 15 päevaks töövõimetuslehele ja ennem seda teha töölepingu ülesütlemise avaldus viitega katseajale.

Soovitaksin alustada esimesest võimalusest ja proovida tööandjaga kokku leppida päevapealt lahkumise suhtes - siis saab ka tööandja oma tegevust planeerida ja loodetavasti lähete sõbralikult lahku.

Tervise taastumist soovides:

Tiit Kruusalu
tiit@metiabi.eu
www.metiabi.eu