Tööõigus


Küsimus: Olen juba kolm kuud töötanud, kuidas saan tööandjat lepingu sõlmimiseks survestada?17.04.2012

Tere!
Asusin 01.02.2012 tööle uude ametisse, kus tööandja oli eelnevalt minule teinud täispika proovipäeva ning minu sobivust sellega testinud. Ta jäi tulemusega rahule ja kutsus mu tagasi esimeseks veebruariks, et katsetada mind kaks nädalat ning seejärel sõlmida tööleping. Tema suusõnaliseks väiteks jäi, et mina ise vaatan, kas mulle amet sobib ja tema samuti saab selle aja sees näha minu sobivust antud ametikohale. Kui kõik on korras, siis allkirjastame töölepingu. Hakkasin kohe esimesest päevast tööle täisajaga. Sellest suulisest kokkuleppest on möödas nüüdseks kolm kuud. Tööl käin edasi ja palka saan ka, aga töölepingut ei kusagil. Kuna tööandjal on pidevalt ülikiire nendel aegadel, mil ta kontoris viibib, siis ma arvasin, et tal on lihtsalt lepingu sõlmimine ununenud ja küsisin selle kohta eelmisel nädalal. Tema teatas mulle, et ta ei olegi veel täiesti kindel, kas ta üldse minuga töölepingut sõlmida soovib ning tahab veel maikuu esimeste päevadeni mõtlemisaega. Siis annab mulle oma otsuse teada ja soovib ka minuga rääkida. Mulle tuli see väga suure üllatusena, kuna tööandja minu tegevuse kohta rahulolematust avaldanud ei ole, ning muid pingeid meie vahel samuti pole. Olen teadlik asjaolust, et juhul kui töötaja on tööl olnud rohkem kui 2 nädalat ja endiselt ei ole kirjalikku töölepingut allkirjastatud, siis loetakse tööleping sõlmituks, olenemata sellest, et paberit selle kohta ei ole. Siiski mulle ei ole antud ei tööjuhendit, ega ka muid tingimusi ning aluseid, mille järgi tööd teha või midagi üldse arvestada (nt palka ja puhkust). Ma ei teadnud isegi oma palga suurust, enne kui see palgapäeval minu pangakontole laekus. Sooviksin teada, millised oleksid minu õigused tööandjat survestada töölepingut sõlmima ning kui ta maikuus ütleb mulle, et ta ei soovigi minuga enam töösuhet jätkata, siis mul ei ole sellest töökogemusest justkui mingit paberit ette näidata, peale pangaülekannete, mis tööandja mulle sooritanud on. Me ei ole kokku leppinud ka katseajas, saan täispalka, kas sel juhul on tööandjal endiselt õigus mind kuu aega kinni hoida enne kui uus töötaja saabub?

Ette tänades,

Vastus: Tiit Kruusalu, juhatuse liige, METI personaliabi OÜ, www.metiabi.eu; www.facebook.com/METIabi

Tere,
Ma ei näe muretsemiseks palju põhjuseid, sest töölepingu olemasolu on Teie puhul kerge tõendada - selleks on kasvõi pangaväljavõtted Teile laekunud töötasude kohta. Kui aktsepteerite panga kaudu makstud töötasu suurust, siis on vaidluse korral tõendatud ka kokkulepitud töötasu. Tingimused, mille suhtes ei ole võimalik kokkulepet tõendada, täidetakse vaidluse korral seni kehtiva praktika järgi töölepingu seadusest tulenevate eeldustega: nt: katseaeg 4 kuud, lepingu ülesütlemine katseajal 15-päevase etteteatamisega, 40-tunnine töönädal, puhkus 28 kalendripäeva aastas, jne.
Võimaliku vaidluse korral enda positsiooni kindlustamiseks küsiksin tööandjalt väga neutraalses toonis kirjalikult, nt e-maili teel töölepingu sõlmimist, et hiljem tõendada omapoolset initsitaiivi.
Kokkuvõtteks: töölepingu ja 4-kuulise katseaja olemasolu ning töötasu suurus on Teie puhul lihtne tõendada, katseajal töölepingu ülesütlemist peab tööandja põhjendama, mis saab ilmselt keeruline olema, sest kirjaliku töölepingu ja tööülesannete kirjelduse puudumise tõttu on raske tõendada, et midagi valesti tegite. Lähtutakse TLS-st tulenevatest eeldustest ja suure tõenäosusega ka väljakujunenud praktikast.
Seni, kuni järgite laitmatult TLS § 15 (Töötaja kohustused) ja TLS § 16 (Töötaja hoolsuse määr), pean kirjaliku töölepingu ja tööülesannete kirjelduse puudumist pigem tööandja kui Teie probleemiks. Lepingu lõpetamise korral on mõlema osapoole kohustused kehtivad, sõltumata kirjaliku lepingu olemasolust või selle puudumisest.
Loodetavasti sõlmitakse Teiega siiski kirjalik tööleping ja puudub põhjus alustada töövaidlust töölepingu sõlmimise ja selle lõpetamise asjaolude üle.

Tiit Kruusalu
tiit@metiabi.eu
www.metiabi.eu