Tööõigus


Küsimus: Tervise tõttu ei saa töötada, kuidas peaks toimuma töölepingu lõpetamine?18.04.2012

Tere. Töötasin firmas üle 10 aasta. Jäin haiguslehele, olin pool aastat haguslehel, seejärel ei olnud ma võimeline veel tööle naasma. Tööleping tuli lõpetada. Hakkasin töövõimetuspensioni saama. Firma tahab, et ma lõpetaks töölepingu omal soovil. Aga sel juhul ma ei saa töötuskindlustusrahasid töötukassast. Kuidas ma peaksin toimima. Ette tänades.

Vastus: Tiit Kruusalu, juhatuse liige, METI personaliabi OÜ, www.metiabi.eu; www.facebook.com/METIabi

Tere,
Teie küsimusest jääb mulje, et soovite lõpetada töölepingut, mis on juba lõpetatud? Lähtun oma vastuses eeldusest, et tegelikult soovite ikka lõpetada praegu veel kehtivat töölepingut.

Omal soovil töölepingut üles öeldes, kui tegu ei ole tööandja poolse kohustuste olulise rikkumisega, jääte tõesti ilma töötuskindlustuse rahadest.
Teiepoolsete tõendite esitamise korral peaks tööandjal olema põhjust lõpetada Teiega töösuhe TLS § 88 lg 1p 1 (terviseseisund) alusel, mis tagab Teile töötuskindlustuse. Kaldun arvama, et tööandja vastumeelsus Teiega ise lepingut lõpetada tuleneb vähesest Töölepingu seaduse tundmisest ja sellega kaasnevast kartusest, et asja valesti vormistades võivad sellel olla ebasoovitavad, tööandjale kulukad tagajärjed.
Soovitaksin tööandjaga rääkida TLS § 88 lg 1 p1 võimalustest, mis ei too temale juurde täiendavaid kulutusi. Kui sellest abi ei ole, siis tuleb vaheldumisi käia tööl ja olla töövõimetuslehel - nii kuidas tervis lubab. Kuniks tööandjal kannatust jätkub...
Soovides tervise taastumist ja tööandjaga konstruktiivseid suhteid.

Tiit Kruusalu
tiit@metiabi.eu
www.metiabi.eu